Annons
Nyheter

Huden som konstverk Bläck – Tatueringar, hud och smärta

Nyheter • Publicerad 16 februari 2012
Foto: 

Det är faktiskt inte så länge sedan tatueringar betraktades som något suspekt. Åtminstone minns jag det så från när jag var liten. Den som lät rista in bilder på kroppen var förmodligen kriminell, eller åtminstone ganska farlig. Den synen har totalt förändrats på senare år, och det som en gång ansågs udda är nu nästan en norm. Istället får man själv vara beredd att svara på varför man inte ännu tatuerat sig.

Bläck, med underrubriken Tatueringar, hud och smärta, är en utställning som producerades i samarbete med Dunkers kulturhus i Helsingborg under förra året. Elisabeth Åsbrink skrev och Björn Abelin fotograferade. Nu har den kommit till Växjö, där Utvandrarnas hus öppnar dörrarna till vernissage i kväll.

Annons

Det spontana intrycket är att Bläck är en mycket liten utställning. Bara sju fotografier och en film. Men låt dig inte luras. Filmen, eller bildspelet om man ska vara korrekt, är tjugofem minuter långt och ger en bildmässig introduktion i ämnet och en estetisk helhetsupplevelse. De sju fotografierna kan ses som en ram till filmen, där de också dyker upp.

Med tre projektorer får man en upplevelse med bredd. Bildspelet är dock mest fokuserat kring mitten, vilket delvis känns som en miss. Hade kunnat bli riktigt häftigt annars.

Men porträttbilderna som rullar fram är vackra, tatueringarna fascinerande och berättelserna intressanta.

Här finns till exempel den gamla änkan som drömt om att tatuera sig sedan hon var barn, men fick veta att det bara var busar som gjorde sådant. Först på ålderns höst, efter sin mans död, vågade hon ta steget. Och blev lycklig av det.

Människorna bakom tatueringarna skildras med kärlek i Åsbrinks texter och Abelins foton.

Känslan av att konsten accepterats och blivit trendig understryks av sval jazzmusik och Michael Nymans pompösa stycken i bakgrunden. Snyggt och behagligt.

Tatueringarnas historiska kontext berörs bara i förbifarten, med hänvisning till bland annat ismannen Ötzi (som ju kan beskådas som kopia på Smålands museum!) och några citat ur bibeln. Vidare är perspektivet begränsat till det rent västerländska.

Massor av tatueringar passerar revy under bildspelet. Stora, små, vackra, banala, humoristiska, fula, diskreta och groteska. Bläck är en liten utställning, men med ett stort och inspirerande innehåll. Nästan så att man börjar fundera på om man inte skulle ta och ...

Bläck är en liten utställning, men med ett stort och inspirerande innehåll. Nästan så att man börjar fundera­ på om man inte skulle ta och...

THOMAS LISSING

BLÄCK – TATUERINGAR, HUD OCH SMÄRTA

Utställare: Björn Abelin, Elisabeth Åsbrink

Plats: Utvandrarnas hus

Pågår: Till den 13 maj

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons