Nyheter

Konstlov

Snart blir det sportlov. Men du behöver inte sporta. Du kan klistra i stället. På Växjö konsthall satsar Konstlabb extra på skolloven i år. Först ut: klisterlabb.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2011
Filippa de Vos ordnar konstnärliga aktiviteter på sportlovet. Foto: FILIP SJÖFORS
Filippa de Vos ordnar konstnärliga aktiviteter på sportlovet. Foto: FILIP SJÖFORSFoto: Filip Sjöfors

På konsthallen i Växjö jobbar Filippa de Vos som konstpedagog sedan ungefär ett år tillbaka. Tillsammans med Claes Fahlgren står hon för den pedagogiska verksamheten som i höstas bytte namn från Art lab till Konstlabb.

– Det hänger mer ihop med Konsthallen. Fast samtidigt har vi en egen identitet. Och labb vill vi ju ha kvar, det är vår grundfilosofi att vara ett laboratorium, där man får undersöka, prova sig fram – laborera.

Filippa de Vos, som tidigare bland annat jobbat som konstpedagog på Skövde kulturhus, berättar att man från vill jobba mera uppsökande, knyta kontakter och locka grupper som kanske inte besöker konsthallen annars. Samtidigt jobbar man, som vanligt, mot skolan.

– Något som funkar väldigt bra är när vi jobbar med grupper som kommer hit flera gånger. Man lär känna konsthallen. Något händer med ens sinne. Här är det inte målinriktat, som i skolan, utan andra känslor och sinnen får komma fram. Konsthallen i sig ändrar skepnad med sina utställningar och på så vis får man se det vida spektrat av vad konst kan vara. Just detta, att inte jobba med resultat, det är vår största utmaning. Vi är så vana i hela samhället att tänka målinriktat, att saker ska bli färdiga, bli något.

Just nu pågår utställningen Work med konstnären Graham Dolphin som jobbar med mode, musik och kändisskap, bland annat har han gjort kollage med klipp ur Vogue. Konstlabb, som jobbar nära de pågående utställningarna, men förhåller sig fritt till dem, arrangerar klisterlabb.

– Vi ska ha massvis med tidningar, man får klippa, riva, klistra. Det är härligt att jobba så. Annars finns det en press att man alltid ska vara nyskapande. Det är tillåtande att använda färdiga bilder, man måste inte vara duktig eller originell.

Workshoparna riktar sig som vanligt till skolorna, men under sportlovet är de också öppna för alla.

– Vi började på höstlovet med bara ett tillfälle, men blev fullkomligt nedringda av folk som ville komma. Så nu är vi bättre förberedda och har öppet mer på loven.

Under påsklovet fortsätter man med fler arrange­mang. Man ordnar svartlabb, där besökarna får ”dyka ner i det mörka och dystra, men på ett roligt sätt.” Filippa menar att trots vår tids ubredda rädsla för saker som terror och gifter i maten går vi sällan på djupet diskussionen. Mer konkret innebär svartlabb:

– En jättebuffé med bara svarta material, svarta färger. Vi ska ha en blackbox där man kan lyssna på dödsmetall för att bli inspirerad, säger Filippa.

Svartlabb utgår från vårens andra stora utställning på Konsthallen där en grupp danska konstnärer, som jobbar mycket med vardagsnära föremål ställer ut. De blandar humor med handgranater och dystopier berättar Filippa.

Även under sommarlovet ordnas konstlabb och som vanligt fortsätter Konsthallen under våren med kroki-kvällarna. Det blir också en helgkurs i att måla med modell.

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.