Annons
Nyheter

Livskraft på Sigma

Nyheter • Publicerad 24 oktober 2012
Tystnadens dal, av Helena Andersson.
Tystnadens dal, av Helena Andersson.Foto: Per-Erik Sandebäck
Fat, av Helena Andersson.
Fat, av Helena Andersson.Foto: Per-Erik Sandebäck
Montaña roja con mariposa / Rött berg med fjäril, av José-Antonia Sarmiento.
Montaña roja con mariposa / Rött berg med fjäril, av José-Antonia Sarmiento.Foto: Per-Erik Sandebäck
Svart fisk, vit fisk, av José-Antonia Sarmiento.
Svart fisk, vit fisk, av José-Antonia Sarmiento.Foto: Per-Erik Sandebäck

Första och största intrycket gör de mandalaformade faten i grönskimrande glasyr. Helena Anderssons keramiska objekt visas på Sigma tillsammans med måleri av José-Antonio Saramiento. Eftersom grafikhörnan tillfälligt försvunnit delar de lika på utrymmet, men det är otvivelaktigt keramiken som drar till sig de flesta blickarna.

De stora faten är organiskt oregelbundna med former som först för tankarna till växtriket, men sedan vidare till det rent kroppsliga. Ibland liknar materialet förvridna mänskliga vävnader. Det låter groteskt, men i sin stiliserade gröna form är det enbart vackert och intressant.

Annons

Faten är monterade på väggen likt prydnadstallrikar, men med sina böljande former söker de sig utåt i rummet, nästan som om de lyssnade av omgivningen. Mer eller mindre spontana mönster skapar intressanta former och kontraster mellan vitt och grönt.

José-Antonio Saramientos akrylmåleri är mestadels abstrakt, men tydligt namngivet efter naturen. En slags naturlyrik med sydländsk prägel, eftersom färgskalan nästan genomgående består av varma jordiga nyanser. I verk som Vulkan och Landskap IV för måleriet tankarna till Växjökonstnären Hayder Ali, med sitt glödande solljus och sin känsla av torr sandjord. I skarp kontrast till dessa står de mindre målningar där färgskalan reducerats till att enbart gå från svart till vitt. Här är istället inspirationen det nordiskt gråa vinterlandskapet.

Delvis är måleriet en aning platt, men i bilder som Trädgård och Landskap VI uppstår en skön djupkänsla skapad av små nyansskillnader tillsammans med motsatsfärgers kontrastverkan. Där får måleriet en livskraft som matchar Anderssons keramiska objekt.

Thomas Lissing

Helena Andersson, José-Antonio Saramiento

Plats: Galleri Sigma

Till: den 3 november

Måleri + keramik

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons