Lysande kosmos i glas blev till moderkakor
Tre unga glaskonstnärer om året får tillfället att presentera sig och sitt arbete i Smålands Museums Glasdialogen.
I söndags presenterade årets första konstnär, Fredrika Linder, sin installation Energi och berättade om sitt konstnärskap. Den halvrunda nischen i fondväggen i museets permanenta utställning hade den här gången målats blå och den rumsliga verkan förstärks av att den blå färgen även täcker golvet som en scen en bra bit ut på golvet.
Här på golvet har Fredrika Linder placerat sina glasobjekt, en slags sfärer upplysta inifrån av en lampa som får sin elförsörjning genom en silvrig sladd. Sladdarna rör sig över golvet och trots att glasobjekten är tunga och stilla i sig bygger sladdarna upp en slags rörelseenergi som får installationen att bli levande.
Fredrika Linder är en glaskonstnär som väldigt mycket utgår från materialet.
Hon låter materialet samverka med sina idéer genom att förväntansfullt invänta slumpen och i glaset har hon funnit ett konstnärligt uttryck som inte skulle vara möjligt att åstadkomma i till exempel keramik, ett material hon tidigare arbetat med. I experiment har hon hittat sätt att bearbeta glaset som ligger långt från det traditionella hantverket men som ändå tar tillvara glasets unika egenskaper.
Man har som konstkonsument alltid rätt att tolka det man ser utifrån sina egna erfarenheter och inför den här installationen blir det väldigt tydligt att även konstnärens egen relation till sin konst kan förändras utifrån livets skeden. Fredrika Linder berättade om utgångspunkten för Energi i rymden och kosmos, en makrovärld långt bort, men så klappade hon sig på sin runda mage och förklarade att i vinter, då all hennes energi hade tyckts tagit slut, förstod hon att hon vänt den inåt, för att ett nytt liv skulle kunna bli till. Då insåg hon att det var moderkakor hon gjort med den livgivande navelsträngen som ringlar över golvet. Det handlade inte längre om det stor allmänna utan om det lilla privata, det första och det grundläggande.
Till och med 28 maj