Annons
Nyheter

ÖVERVÄLDIGANDE!

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2012
4: Promenad, av Lars Palm
4: Promenad, av Lars PalmFoto: 
2: Sällsam farkost, Kaj Engström
2: Sällsam farkost, Kaj EngströmFoto: 
3: Marina Plaza hotel, av Lars Palm
3: Marina Plaza hotel, av Lars PalmFoto: 
5: Långsam förståelse av det avlägsna, av Lars Palm
5: Långsam förståelse av det avlägsna, av Lars PalmFoto: 
1: Objekt, Kaj Engström
1: Objekt, Kaj EngströmFoto: 

Wow-känslan är omedelbar. Visst har man sett Kaj Engströms betongdockor förut, men absolut inte så här. En hel katedral! Den imponerande samlingen mitt i rummet tar andan ur en och överväldigar med sitt format.

Betrakta på säkert avstånd eller stå öga mot öga på nära håll. Du kan göra båda delar på Smålands konstarkiv, där Lars Palm och Kaj Engström ställer ut under de två deviserna Inbillade resor och Sällsamt möte. Två helt olika uttryck som tillsammans skapar en spännande helhetsupplevelse.

Annons

Mötet med dockorna blir verkligen mycket sällsamt. Man har förstås sett dem en och en i tidigare utställningar, men här uppenbarar sig plötsligt en hel kyrkobyggnad full av dem. En både imponerande och spännande installation, för visst är det något lite otäckt över de stympade och likbleka barnkropparna med sina intensivt blåa ögon. Här är de överallt, på taket, i nischer, på strävpelare och staket.

Den otvetydigt kyrkliga associationen gör det hela extra spöklikt, och tankarna går till både gott och ont; änglar och mylingar. Vill de oss väl, eller har de ännu inte fått frid? Man kan hur som helst inte låta bli att bli tagen av den massverkan som dockorna ger. Det är både makabert och vackert på samma gång. Påminner inte så lite om Siauliai i Litauen, där tusentals krucifix trängs tillsammans på en välbesökt kulle.

Om figurerna kryper under skinnet på en, så är Lars Palms bilder desto mer av betraktelser på behörigt avstånd. De inbillade resorna sker till fjärran platser med påtagligt österländsk prägel. Moskéer, palats, bergsbyar och ett gytter av exotisk byggnadskonst. Här finns formerna, färgprakten och ornamentiken från en gammal men välmående civilisation. Fast hela tiden betraktad på håll, som en hägring eller ett ouppnåeligt mål.

Som turist blir man lätt mätt på historiska byggnader, eller kanske undviker man dem helt för att inte bli besviken. Här får vi möjligheten att bara beundra dem bakom att dallrande värmedis. Det är vackert och fantasifullt fångat, och måleriet fint. Likaså i de grafiska bladen, där distansen till objekten är densamma men detaljrikedomen desto större.

Palms bildvärld ger skådeplatserna, nyansernas skönhet och en händelsernas fond. Engström ger det fysiska mötet, befolkar resmålen och möter blicken. Tillsammans skapar de ett rum fullt av intryck, en spännande utställning med många intressanta motpoler.

Thomas Lissing

Sällsamt möte

Kaj Engström

Inbillade resor

Lars Palm

Smålands konstarkiv i Vandalorum

Till den 25 november

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons