Annons
Nyheter

Samlingsutställning med färgen rött som omedvetet tema

Konstens vecka pågår för fullt runt om i landet. I Växjö uppmärksammas den på Italienska palatset, där husets egna konstnärer ställer ut. Det är en harmonisk utställning i igenkänningens tecken. Och med mycket rött.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2012
Någonstans, målning av Shyqri Gjurkaj.
Någonstans, målning av Shyqri Gjurkaj.Foto: 
Flytta saker I, av Bart Snyder.
Flytta saker I, av Bart Snyder.Foto: 
Maktens stol, av Hayder Ali.
Maktens stol, av Hayder Ali.Foto: 
Park, målning av Lars Palm.
Park, målning av Lars Palm.Foto: 
Acceptans III, målning av Jovanka Veit Berg.
Acceptans III, målning av Jovanka Veit Berg.Foto: 

Den som är bekant med Italienska palatsets konstnärer kommer att känna sig som hemma. Här finns till exempel Kerstin Cedells minimalistiskt säkra mönsterkompositioner, Lars Palms drömlika orientaliska stadsbilder och Remus Wilsons reliefer, som alltid fyllda av ursprungsbefolkningsmystik.

Färgen röd är faktiskt inget medvetet tema i denna samlingsutställning, men löper ändå som en synlig tråd genom hela lokalen. I övrigt finns det inget som förenar de olika verken, mer än att de utgör ett smakprov på verksamheten i Italienska palatsets olika ateljéer. Flertalet konstnärer är representerade med ett eller ett par verk. Intrycket är ändå inte spretigt, utan känns lugnt och harmoniskt.

Annons

Det stora rummet domineras av Hayder Ali's verk Maktens stol, som består av en målning och en möbel. Målningens varma färgskala glöder som en intensiv ökenhetta, samtidigt som någonting verkar vara fel med stolen framför den. Tittar man en gång till ser man att den i själva verket är ovanligt tunn och vek, och inte tål att sitta på. Den politiska symboliken är minst sagt tydlig.

I det ena sidorummet har Annkristin Andersson tillsammans med två holländska kollegor skapat en slags sagoberättelse. Egentligen bestående av separata verk, men tillsammans utgör de olika figurerna en installation som blir intressant som helhet. Att man inte kommer in i rummet utan får nöja sig med att betrakta det utifrån bidrar till känslan av att där finns en egen liten värld.

Med titeln Acceptans skapar Jovanka Veit Berg en viss nyfikenhet på innehållet i sina målningar. De refererar helt oblygt till ett av Växjös mest kända och omdebatterade offentliga konstverk, nämligen Marianne Lindberg DeGeers bronskvinnor utanför konsthallen. Men Berg väljer att uteslutande porträttera den ena av dem, den kraftiga. Lika tankfull blir man inför Bart Snyders Flytta saker I, ett tydligt tvådelat verk. Den ena nivån utgörs av en samling banala och lekfulla nyckelringar, alla tomma. Den andra av ett nedklottrat mönster som är ända ner på molekylnivå. Är det en kemisk formel eller är det en tankekarta?

Thomas Lissing

Konstens vecka

Konstnärer: Bart Snyder, Kerstin Cedell, Anders Fouckt m. fl.

Plats: Italienska palatset

Till och med: den 6 oktober

Utställning

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons