Annons
Nyheter

Stram och minimalistisk geometri

Nyheter • Publicerad 25 februari 2012
Målning av Eva Sjöberg.Foto: 
Modul relief B22 av Lars Erik Falk.Foto: Lena Gunnarsson

Har du passerat rondellen i Åseda, och lagt märke till det lutande konstverket av aluminiumprofiler? I så fall har du redan mött konstnären Lars-Erik Falk och hans värld av strikt geometriska verk. På Bergdala konstgalleri, med vernissage i dag, ställer han ut i mindre skala tillsammans med Eva Sjöberg.

De lutande och grafiskt rena linjerna är ett tydligt signum som ständigt är närvarande i utställningen. Falks linjer lutar dessutom alltid lika mycket; exakt 73 grader. Här förekommer de i skulpturer, grafiska blad och i flerdimensionella bilder i en kategori däremellan. Gemensamt är också att de olika ytorna har olika färger, så att verken ändrar karaktär när man rör sig runt dem. Som kameleonter byter de färg. Det är effektfullt, men samtidigt också återhållsamt stramt och minimalistiskt.

Annons

Nästan lika strama är verken av Eva Sjöberg, både tvådimensionella och tredimensionella. Hennes bearbetade stålplåtar fascinerar med sitt enkla tillvägagångssätt och samtidigt starka intryck av djup. Olika geometriska former har polerats fram i ytan så att ljuset fångas på olika sätt. Man får intrycket av att plåtarna bockats svagt, men de är i själva verket helt plana.

Lika fascinerande enkel men effektfull är den teknik hon använt på verken i akrylglas. Tunna snitt har sågats in i den genomskinliga plastmassan, men framträder istället som platta element inne i volymen. Kul!

Både Sjöberg och Falk arbetar med abstrakta uttryck i geometriska former. De matchar varandra bra på Bergdala, men likheten ger också utställningen en ganska allvarstyngd ton.

Missa inte att utställningen också har en tråd in till Växjö, där fler grafiska blad av Falk ställs ut på Antikvariat Classica.

KONST

Lars-Erik Falk, Eva Sjöberg

Bergdala konstgalleri

Till den 11 mars

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons