Annons
Nyheter

Traditionsenlig konstrunda

I dag öppnar årets upplaga av Växjö konstrunda på Konsthallen. Torsdag till lördag hänger 38 verk i vitt skilda stilar när konstrundans medverkande hänger varsitt verk på Konsthallen.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2011
Mats Aronsson är ordförande i Växjö Konstrunda.
Mats Aronsson är ordförande i Växjö Konstrunda.Foto: Filip Sjöfors
Other and Wise av Martin Håkansson, som också ingår i Wallride, är en ny medlem i Växjö Konstrunda.
Other and Wise av Martin Håkansson, som också ingår i Wallride, är en ny medlem i Växjö Konstrunda.Foto: Filip Sjöfors

Själva rundan, när konstnärerna öppnar sina ateljeer för allmänheten, går av stapeln nu till helgen, lördag till söndag 2–3 april. Mats Aronsson är ordförande i Växjö konstrunda och berättar att man fått med fem nya medlemmar i år.

Helst vill han prata om konstrundan som fenomen, att den talar till den vanliga medborgaren, tar bort det högtidliga och högnästa han menar finns på gallerier.

Annons

-?Nu kan man komma hem till en konstnär som en i mängden, det blir avdramatiserat.

Vad betyder konstrundan för konstnärerna?

–?Det är olika, jag tycker det är jätteroligt. Men en del känner sig lite utmålade, tycker det är jobbigt att bli tittad på, som om man själv vore en av tavlorna. En del tycker det är så jobbigt så de inte ens är med. Av 57 medlemmar är bara 38 med i rundan.

Handlar det mest om att sälja eller knyta kontakter?

–?Knyta kontakter. Det blir mycket möten. Det mest angenäma är när det kommer någon som man märker inte brukar gå på utställningar. Det är fest över konstrundan.

Vad betyder det att ni också finns på Konsthallen?

- Det betyder jättemycket. Det blir på något vis ett erkännande. Att konstrundan blivit accepterad.

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons