Nyheter

Alvesta kommun ansvarig för byggnadsskador

Alvesta kommun är ansvarig för sättningsskadorna som finns i byggnaden, där bland annat Ica-butiken ligger, på Stationsgatan i Grimslöv.
Det har Mark- och miljödomstolen i Växjö slagit fast efter en flerårig tvist.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2013

Värderingsbyrån i Växjö har konstaterat att byggnadens två sammanbyggda delar på grund av rörelserna i marken har delat på sig. Enligt Värderingsbyrån överstiger sannolikt kostnaderna för utredning och åtgärdsarbeten byggnadens marknadsvärde.

Enligt domen ska Alvesta kommun ersätta fastighetsägaren, Johanssons Fastighetsförvaltning Handelsbolag, dess rättegångskostnader som hittills uppgått till 736 000 kronor.

Ägaren stämde kommunen sommaren 2010, men då hade tvisten redan pågått under flera år. Ägarna är övertygade om kommunens utbyte av VA-ledningar år 2004 orsakade en grundvattensänkning som i sin tur lett till sättningar i marken och skador på den aktuella byggnaden.

I ett tidigt skede under de pågående arbetena kontaktade ägaren Alvesta kommun om sättningarna. Sedan har fler och fler skador tillkommit efter hand, den senaste upptäcktes i somras då skorstenen spruckit.

Vattenledningsbytena gjordes på Myntvägen och Stationsgatan. Även ägarna till flera närliggande fastigheter upptäckte under samma period liknande skador på sina byggnader.

Expertutlåtanden finns om att skadorna på byggnaden där Ica-butiken inryms är typiska sättningsskador som uppstått under en kort tid på grund av att grundvatten dränerats bort från området.

Sommaren 2005 meddelade Alvesta kommun via försäkringsbolaget Trygg-Hansa att man var beredd att acceptera de då upptäckta skadorna. Senare samma år tog kommunen ansvar för ytterligare skador, men sedan var det stopp.

Alvesta kommun har i Mark- och Miljödomstolen helt bestritt kravet från ägaren, Johanssons Fastighetsförvaltning, att kommunen ska hållas ansvarig. Inställningen har varit att de i stämningen påstådda skadorna överhuvudtaget inte finns.

"Om skadorna finns är det inte visat att det föreligger ett samband mellan skadorna och kommunens grävarbete", var beskedet från kommunens ombud.

Vid domstolens syn på platsen sågs skador i princip i varje rum på den ursprungliga byggnadsdelen. Det var lutande golv, sneda dörrar och väggar samt sprickor i tak.

Under huvudförhandlingen påstod Alvesta kommun att sättningsskadorna kunde ha uppkommit på grund av tjälskador. Men domstolen går helt på fastighetsägarens linje.

"Mark- och miljödomstolen finner att den gamla byggnaden har stått på samma plats i cirka 80 år och med samma verksamhet sedan över 25 år utan att ha varit utsatt för några tjälskador", skriver domstolen och tillägger:

"Det finns inget som tyder på förändrade förhållanden under april-oktober 2004 som skulle föranleda att byggnaden just då utsatts för sättningar på grund av tjäle i marken".

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.