Nyheter

Bilförare frias för dödsolycka

Den man som i vintras körde genom isen på sjön Salen med en personbil så en 60-årig passagerare omkom, frias från vållande till annan död.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011

Det var i januari som mannen plötsligt fick för sig att köra en runda på isen tillsammans med en 60-årig kamrat. Men de körde genom isen och 60-åringen lyckade inte ta sig ur utan drunknade, trots att det knappt var en och en halv meter djupt. Både den 21-årige föraren och den 60-årige mannen var kraftigt alkoholpåverkad vid tillfället.

Under rättegången berättade 21-åringen att idén till färden var 60-åringen, som dessutom kört på isen tidigare. Det var också 60-åringen som körde bilen till en början.

Men efter att de kört runt på isen i omkring 90 minuter började bensinen ta slut och de hade tappat oienteringen de beslutade då att navigerade mot Alvesta genom ljusen på vattentornet i Alvesta. De beslöt att köra raka vägen hem. När vaken dök upp framför bilen hann han inte bromsa i tid och han kunde inte hjälpa sin passagerare loss.

Tingsrätten säger sig tro på uppgifterna om att det var den nu avlidne som initierade färden och också körde bilen den första tiden.

Den omkomne mannen borde i samma mån som olycksföraren varit medveten om riskerna med isåkningen och berusningen menar rätten och därför kan inte föraren dömas för vållande till annan död. Däremot döms mannen för grovt rattfylleri och olovligkörning vilket bevisats genom mannens erkännande och utredningen i övrigt.

Räten anser inte att det finns skäl att frångå normalstraffet för grovt rattfylleri och dömer mannen till en månads fängelse.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.