Annons
Nyheter

Brister i länets mobilnät

– Mobilnäten är en oerhört angelägen fråga ur säkerhetsaspekt. Man ska kunna ringa ambulans och trygghetslarm ska fungera, säger Anders Meijer på länsstyrelsens landsbygdsenhet.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2014
Foto: 

I går möttes ett antal aktörer för att tillsammans komma fram till hur man ska fylla de vita fläckar som finns på länets täckningskartor.

Ett 30-tal representanter för länets kommuner, Post- och Telestyrelsen, länsstyrelsen, teleoperatörer och företagare, träffades under torsdagen på Residenset i Växjö för att diskutera vad man kan göra åt de bristfälliga mobiltelenäten på många platser runt om i länet.

Annons

– Det finns vissa vita fläckar här och där som saknar mobiltäckning, men ett större problem är att på många ställen där operatörerna har täckning är kapaciteten för dålig, säger Anders Meijer på länsstyrelsen som genom landshövdingen tagit initiativ till samtalen.

Var ligger dessa områden?

– Vissa tider på dygnet är det för dålig kapacitet även inne i Växjö, men det är naturligtvis ännu värre på landsbygden, främst där det inte bor så mycket människor. Men där kan finnas viktiga företag som är helt beroende av att mobilnätet fungerar.

Dåligt kapacitet kan till exempel leda till att kortläsare i butiker inte fungerar när man ska ta betalt av kunder. Eller att man inte kan lita på trygghetslarmen.

– Trygghetslarmen måste ju fungera. Nu klipper man kopparledningarna, då gäller det att ha säkra mobila lösningar.

Man avvecklar alltså det fasta nätet innan det mobila är tillräckligt utbyggt?

– Telia säger att det inte är så, men jag upplever att hotbilden finns.

Fungerande mobilnät är en fråga om att näringsidkare och boende på landsbygden ska ha samma förutsättningar som i tätorterna, menar Anders Meijer.

– Det är en väldigt viktig landsbygdsfråga. Det handlar om grundläggande tjänster, att kunna kommunicera och få hjälp om något händer.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons