Nyheter

Bröder åtalas för knarksmuggling

Bröderna misstänks via nätet ha köpt droger som tillverkats i Kina. 25-åringen, boende i Växjö, nekar till all kännedom om drogerna – men hans lillebror har lagt korten på bordet.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2011

-Han berättade om beställningarna som gjorts tillsammans med, och på uppdrag av, sin storebror, säger åklagare Peter Larsson vid den Internationella åklagarkammaren i Göteborg.

De två bröderna åtalades nyligen för grov narkotikasmuggling och riskerar vid en fällande dom fleråriga fängelsestraff.

Tullkriminalen kom affärerna på spåret och beslagtog 290 gram av drogen JWH-018 som narkotikaklassades 2009. Det är syntetisk cannabis och en missbrukardos är på enbart ett milligram ren substans. Beslaget av JWH-018 beräknas av experter motsvara mellan 80 och 130 kilo cannabis.

Åtalet mot bröderna gäller dessutom två ytterligare paket med sammanlagt 110 gram som aldrig hittades.

-Det gärningspåståendet bygger på uppgifter som framkommit under utredningen, konstaterar åklagare Peter Larsson.

Den 25-årige Växjöbon har konsekvent förnekat brott under de totalt tio förhören som tullkriminalen hållit med honom. Enligt 25-åringen gäller nätbeställningarna som faktiskt gjorts enbart skor och sängkläder.

Men när brödernas telefoner och datorer undersöktes hittades meddelanden som tullkriminalen misstänker handlar om narkotikaaffärer. Det frågades ”hur många ägg han säljer i veckan?” och en uppmaning löd ”ta med dig pengarna i mattan”.

Rättegången om narkotikasmugglingen hålls på måndag vid tingsrätten i Halmstad.

Växjöbon är också misstänkt i en omfattande härva med nätbedrägerier som nyligen avslutats efter att ha pågått under flera månader.

Bedrägeridomen meddelas i januari.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.