Nyheter
En chef inom Landstinget Kronoberg har sagt upp sig själv - och får samtidigt behålla sin månadslön på 50 000 kronor i åtta månader framåt.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2012

Chefen har en tillsvidareanställning inom landstinget som psykiatrisjuksköterska, men hade tjänsten som verksamhetschef vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken fram till i början av augusti, då hon valde att säga upp sig själv.

Chefen är arbetsbefriad sedan den 9 augusti, men får sin månadslön utbetald under uppsägningstiden på sex månader samt under drygt två månader utöver det. Månadslönen är på 50 000 kronor, vilket ger personen nästan en halv miljon kronor i total bruttolön under drygt åtta månader.

Stefan Ahlrik, pressekreterare vid Landstinget Kronoberg, hänvisar till det avtal som redan finns inom landstinget - avtalet som möjliggör att chefen får sin lön utbetald i åtta månader.

– Vi går inte in och diskuterar enskilda ärenden vidare, säger han.

Anna Fransson (S), andre vice ordförande i landstingsstyrelsen, vill inte kommentera huruvida det är rimligt eller inte att det kan betalas ut lön i flera månader till en anställd som själv har sagt upp sig från en tjänst.

– Vi borde ha en öppen diskussion i landstingsstyrelsens personalutskott om detta. Mer vill jag inte säga.

Men rent principiellt, är det rimligt att få lön under så lång tid trots att man har sagt upp sig själv?

– Vi måste diskutera det i personalutskottet.

Ska jag tolka det som att du ser problem i det här?

– Nej, så ska du inte tolka det. Som sagt, vi borde ha en diskussion om detta i personalutskottet.

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.