GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Därför tackade Eskil nej

En veckas betänketid behövde Eskil Erlandsson för att komma fram till sitt beslut. Sedan tackade han nej till att kandidera till partiledarposten. Han vill fokusera på sitt uppdrag som landsbygdsminister.
Nyheter • Publicerad 21 juli 2011

Det är tio dagar sedan valberedningen kontaktade Eskil Erlandsson för att fråga om han ville kandidera till posten som partiledarkandidat för Centerpartiet. Han blev inte helt överraskad av frågan, ändå tog det en vecka innan han kom till beslut.

– Jag har ju cirkulerat i förhandsdiskussionerna, men jag känner att jag vill fokusera på det viktiga uppdrag som jag har som landsbygdsminister och att jag har mycket kvar att göra. Men det är alltid roligt när de hör av sig, säger han till Smålandsposten.

Eskil Erlandsson, född 1957 i Torpa församling i Ljungby kommun, har studerat vid högskolan i Växjö och satt som kommunalråd i Ljungby kommun mellan 1983 och 1994. Därefter har han varit riksdagsledamot för Centerpartiet.

2006 blev Eskil Erlandsson jordbruksminister. Efter det borgerliga segervalet 2010 utsågs Erlandsson på nytt till statsråd och departementschef för Jordbruksdepartementet, som döpts om till Landsbygdsdepartementet. Inför valberedningens arbete att ta fram partiledarkandidater till Centerpartiet har hans namn figurerat flitigt i diskussionen.

Går det att åstadkomma lika mycket som landsbygds­minister som partiledare?

– Visst, alltså på det området som jag vill fokusera på kan jag ju åstadkomma mycket.

Påverkade diskussionen om ett generationsskifte inom Centerpartiet ditt beslut att kandidera?

– Nej, Centerpartiet är ett parti för både unga och gamla.

Vad är viktigast för en ny partiledare?

– Mycket handlar ju om kommunikation i dag. Att kunna kommunicera med svenska folket på ett enkelt och naturligt sätt.

Vad tycker du om de tre kandidaterna som man har presenterat?

– Mycket dugliga människor alla tre.

Emmylou Tuvhag
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.