Annons
Nyheter

Efter alla protester – ostkakan är räddad

Protest­vågen har fått Livsmedelsverket att åtminstone delvis avvika från förbudslinjen för opastöriserad mjölk. Gårdsbutiker eller andra livsmedels­företag får fortsätta att tillverka Smålands nationalrätt som de alltid har gjort.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2014
Foto: 

– Förslaget är helt uppåt väggarna, jag hoppas de tar sitt förnuft till fånga, sa Susanne Kennryd på familjeföretaget Sussie?s i en artikel i Smålandsposten i november i fjol.

Hon bakar ostkakor efter mormor Birgits recept i Flatinge utanför Vittaryd och köper varje år in omkring 8?000 liter opastöriserad mjölk från en granngård till sina ost­kakor och sötostar. I hennes företag svarar ost­kakan för halva omsättningen.

Annons

Kanske var hon en av dem som fick Livsmedels­verket att ompröva sitt första ställningstagande­ då myndigheten ville­ stoppa all försäljning av opastöriserad mjölk. Både politiker och uppvaktande delegationer av ostkake­vänner tryckte på. Den småländska nationalrätten och matklenoden hotar man inte hur som helst.

På tisdagen kom så verkets besked: ”Företagare med egen gårdsbutik och andra livsmedelsföretagare, som till exempel gör ostkaka av opastöriserad mjölk, berörs inte av förslaget. De kan fortsätta att tillverka den på samma sätt som de alltid gjort.

I övrigt aviseras en fördjupad utredning om försäljning av opastöriserad mjölk direkt från gård. Den frågan bryts ut från den ursprungliga remissen om försäljning av små mängder animaliska livsmedel.

De nya regelförslag som inte anses behöva vidare utredning kommer därför att omfatta musslor, ägg och kött.

När det gäller försäljning av opastöriserad mjölk direkt till konsument ska det däremot utredas vidare. Frågan är om det ska bli ett förbud eller om det går att hitta­ sätt så att försäljning kan ske på ett säkert sätt? Skärpta krav på hygien, företagens egenkontroll och provtagning finns bland det som ska analyseras.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons