Nyheter

Fler har skulder hos kronofogden

Var 34:e kronobergare har skulder hos Kronofogden. Tillsammans har 5435 länsbor skulder till Kronofogden på närmare 920 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2012

Trenden är densamma i Kronoberg som i övriga riket. Skulderna har ökat under 2012. Tillsammans har drygt 430 000 privatpersoner svindlande 69,1 miljarder i skulder hos Kronofogdemyndigheten. Det innebär att varje person med skulder, gäldenär, i snitt ska betala in 160 400 kronor till fogden.

I Kronoberg har de skuldbelagda invånarna närmare 920 miljoner kronor i skulder. Det är 168 400 kronor i snitt, en ökning med 20 000 kronor jämfört med den 31 december ifjol. De senaste åren har Kronobergarna legat på samma skuldnivå eller lägre som övriga riket. Nu är alltså snittskulden drygt 8000 kronor högre.

– Vi ser en trend med personer som saknar betalförmåga och vars skuldberg byggs på. Antalet personer som hamnar hos Kronofogden ökar inte så mycket, däremot den totala skuldsumman, säger Johan Krantz, Controller Kronofogdemyndigheten. Han påpekar dock att det inte går att göra en hundraprocentig jämförelse i mitten av året jämfört med årsskiftena eftersom en del skulder justeras i slutet av året.

Orsakerna till att de redan skuldsatta får större skulder beror dels på den ränta som läggs på skuldsumman och dels på att de sociala trygghetssystemen har blivit svagare. Dessutom påverkar de minskade arbetstillfällena.

Det största antalet betalningsärenden rör underhållsstöd och tv-licenser. Det är sådana räkningar som är lättast att prioritera bort utan att det får andra konsekvenser än att personen hamnar hos Kronofogden, menar Johan Krantz.

– Om du struntar att betala din telefonräkning stängs abonnemanget av. Om du däremot struntar i att betala din tv-licens kan du fortsätta att titta på tv.

Den största sammanlagda summan rör skatteskulder. De gör att några få personer kan vara skyldiga väldigt mycket pengar tillsammans.

– I Kronoberg uppgår skulderna hos de tio mest skuldsatta personerna till 140 miljoner kronor, säger Johan Krantz.

Positivt för Kronoberg är att trots att de enskilda gäldenärernas skuld är högre än riksgenomsnittet är det en mindre andel av befolkningen som fastnat i skuldfällan. I Kronoberg har knappt tre procent av invånarna skulder hos Kronofogden. Motsvarande siffra för riket är fyra och en halv procent.

Högst skuldsnitt i Kronoberg har de 2,9 procent av invånarna som är skuldsatta i Ljungby kommun. De är i snitt skyldiga 196 000 kronor per person. I Markaryd är större andel av kommuninvånarna skuldsatta, 4,1 procent, men snittskulderna är de lägsta i länet, 132 400 kronor. Förhoppningen från kommunens sida är att kunna minska antalet skuldsatta genom att arbeta mer med skuldförebyggande arbete.

– Vi skulle kunna satsa ännu mer på att gå ut i skolor och informera ungdomar om skuldfällorna i tid, säger Agneta Sunesson, budget- och skuldrådgivare Markaryds kommun.

Det finns mängder av orsaker till varför folk hamnat i skuld berättar hon. Det kan vara att man har handlat på kredit och sedan inte kan betala, det kan vara hyresskulder och det finns många ungdomar som har tagit sms-lån.

Tomas Serholt
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.