Nyheter

Flera gränsbränder i länet

Vid 16-tiden på lördagen brinner det på minst fem ställen längs barnvallen i området kring Lekaryd, Gåvetorp och Dansjö. Tågtrafiken står stilla längs sträckan. Räddningstjänst från sex orter finns på plats.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2010
Gräsbränder längs banvallen utanför Alvesta stoppade under lördagen tågtrafiken.
Gräsbränder längs banvallen utanför Alvesta stoppade under lördagen tågtrafiken.Foto: Simon Bynert
Räddningstjänsten från sex orter släckte under lördagen flera gräsbränder längs banvallen utanför Alvesta.
Räddningstjänsten från sex orter släckte under lördagen flera gräsbränder längs banvallen utanför Alvesta.Foto: Simon Bynert
Gräsbränder längs banvallen utanför Alvesta stoppade under lördagen tågtrafiken.
Gräsbränder längs banvallen utanför Alvesta stoppade under lördagen tågtrafiken.Foto: Simon Bynert

Vid 16-tiden på lördagen fick SOS Alarm i Växjö rapporter om en mängd gräsbränder längs banvallen i bland annat Torpsbruk. Likadant har människor larmat SOS om bränder i Dansjö, Lekaryd och i Lammhultstrakten.

– Det är ett södergående tåg som antänt marken mellan Lammhult och Alvesta, säger räddningsledare Jan Gustafsson på Värends räddningstjänst.

Han har fått rapporter från brandflyget om att det inte finns några bränder på sträckan Lammhult-Moheda. Däremot har tågets gnistor orsakat bränderna i Torpsbruk, Moheda och Alvesta.

Enligt räddningstjänsten på plats utanför Moheda tyder det mesta på att bränderna än så länga är förhållandevis ytliga, men det tar ändå tid att beta av dem.

Räddningstjänsten från Lammhult, Alvesta, Moheda, Odenslanda, Västra Torsås och Grimslöv arbetar med att släcka bränderna. Styrkorna i Växjö ligger i beredskap.

Finns det risk att elledningarna ska antändas?

– Inte i nuläget som vinden ligger på, säger Jan Gustafsson.

Enligt Tobias Johansson på SJ:s pressjour är tågtrafiken på sträckan Rörvik-Alvesta stoppad.

– Tre tåg står stilla på sträckan, i Stockaryd, Nässjö och i Alvesta. Tågen står vid plattformarna. Vi försöker få dit extra mat, sade Tobias Johansson vid 17.30-tiden på lördagen.

Tågen i Stockaryd och Nässjö är på väg söderut medan tåget som står i Alvesta ska norrut och enligt räddningstjänsten på plats låg man på från SJ för att få öppna åtminstone ett spår förbi den drabbade sträckan.

Enligt Tobias Johansson har SJ försökt få tag på en mängd ersättningsbussar utan framgång. Enligt SJ:s prognos kommer tågen stå stilla till omkring klockan 19 på lördagen.

– En olycksplatsansvarig är på väg till platsen för att kolla att allt är okej innan tågen kan köra igen, säger Tobias Johansson.

Även på andra platser brann det under lördagen. Vid 14-tiden kom larm om gräsbrand på Hökön vid Lönsboda. Klockan 15.28 rapporterades det om en gräsbrand på en liten ö i Sandsjön i närheten av Dångebo i Tingsryds kommun.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.