Annons
Nyheter

Hovrättsprövning ställs in – ska resa utomlands

Advokaten fick efter en misslyckad fastighetsaffär ont om pengar och förskingrade drygt 1,8 miljoner kronor. Domen blev två års fängelse.
Nu är förhandlingen i hovrätten framflyttad. Orsak: Han vill fira födelsedagen utomlands.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2012

Det var i juni förra året som Växjö tingsrätt dömde mannen för grov förskingring och trolöshet mot huvudman.

Advokaten hade lagt beslag på pengar från två dödsbon där han var förordnad som skiftesman respektive boutredningsman. Tingsrätten ansåg att straffvärdet var över två års fängelse, men tog hänsyn till att han förlorade advokattiteln. Själv tyckte den dömde att straffet var alldeles för hårt och överklagade.

Annons

Den dömdes juridiska ombud har därefter påstått att hovrättens ledamöter kan vara jäviga. Ledamöterna har haft många tidigare mål där den nu dömde försvarat misstänkta brottslingar. Men även eftersom domaren i tingsrätten och hovrättens ledamöter arbetar eller har arbetat tillsammans.

Charlotta Riberdahl, lagman i Göta hovrätt, avslog dock invändningarna om jäv.

Hovrätten skulle ha prövat det uppmärksammade fallet den 14 mars. Den dömdes utlandsresor kom dock i vägen. Den här gången godtog domstolen vädjan och beslutet blev att senarelägga hovrättsförhandlingen.

Brukar ni flytta fram rättegångar för misstänktas utlandsresor eller fanns det speciella omständigheter?

– Det händer då och då att det anmäls hinder för exempelvis födelsedagsfirande eller bröllop. Han är ju inte häktad, säger Charlotta Riberdahl.

– Det är ju för den enskildes skull som vi försöker avgöra målen så fort som möjligt. Han är dömd till ett långt fängelsestraff och har säkert själv ett intresse av ett snabbt avgörande.

Är alla lika inför lagen i sådana här situationer?

– Alla är lika inför lagen, svarar Charlotta Riberdahl.

Den 15 maj är det nya datumet för hovrättsförhandlingen mot ex-advokaten.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons