Nyheter

Kamprad lämnar över Ikea

Ingvar Kamprad lämnar över ansvaret för Ikea-koncernen till sina söner. Det skrev Expressen under gårdagen.
Nyheter • Publicerad 17 september 2012
Ingvar Kamprads söner Jonas, Mathias och Peter ska leda Ikea in i framtiden.Foto: ikea
Ingvar Kamprads söner Jonas, Mathias och Peter ska leda Ikea in i framtiden.Foto: ikeaFoto: 

Ingvar Kamprads tre söner kliver för första gången fram offentligt genom en stor intervju med Ikeas interntidning Readme. Expressen har tagit del av intervjun och skrev i går om hur sönerna gått ut med att Ingvar Kamprad nu gradvis ska lämna över ansvaret för mångmiljardkoncernen Ikea.

Ingvar Kamprads yngste son Mathias Kamprad uttalade sig också för förs­ta gången om sin roll i företaget.

– Jag känner ödmjukhet inför uppgiften att garantera ett starkt Ikea som utvecklas i fas med omvärldens förändrade behov. Huvuduppgiften är att bevara och utveckla konceptet och kulturen, och att se till att vi alltid har de duktigaste ledarna på rätt plats i respektive koncern, säger Mathias Kamprad till Ikeas interntidning Readme i den exklusiva intervjun som Expressen har tagit del av.

Expressen skriver att en orsak till att sönerna nu kliver fram kan vara fadern Kamprads hälsa. Bara några månader innan hans hustru gick bort i vintras hjärtopererades han själv och han har också tidigare opererats för prostatacancer.

Expressen skriver att enligt vad den äldste sonen Peter Kamprad sagt i intervjun så kommer de tre bröderna dela ansvaret för att skydda Ikeakonceptet och värderingarna. Att dela upp ansvaret är ett viktig steg i generationsskiftet, säger de.

I intervjun hyllar de tre bröderna sin pappa.

– Det Ingvar har åstadkommit är helt fantastiskt, säger sonen Peter Kamprad.

Michelle Hallberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.