Nyheter

KOL kan ha drabbat 10 000 kronobergare

10 000 personer i Kronobergs län kan leva med KOL utan att veta om det.
– Det här är väldigt allvarligt, säger Jan Wernersson, länsordförande för Kronobergs hjärt- och lungsjukas länsförening.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2012

Drygt en halv miljon människor i Sverige är drabbade av kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Av dem saknar åtta av tio diagnos, menar Hjärt-Lungfonden. Något som innebär att uppskattningsvis 10 000 personer i Kronobergs län lever med KOL utan sin vetskap, enligt beräkningar från föreningen.

– Sjukvården måste prioritera och ta tag i det här. Man måste bli mer observanta, säger Jan Wernersson.

KOL upptäcks genom ett så kallat spirometritest. Testet mäter lungkapaciteten och kan utföras på en majoritet av landets vårdcentraler. Men enligt Hjärt-Lungfonden görs det alldeles för få tester runt om på vårdcentralerna, och därför är det så många personer som saknar diagnos.

– Vården behöver bli betydligt bättre på att utföra spirometritester så att drabbade upptäcks i tid, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Pontus Steneros
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.