Nyheter

Länet delat om Hägglund

Diskussionen om Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund delar länets kristdemokrater. I två debattartiklar i Svenska dagbladet har ledande personer i länet först krävt partiledarbyte och sen stöd för Göran Hägglund.
– Vi har olika uppfattningar men mer är det inte. Det är en demokratisk process och handlar inte om splittring i Kronoberg, kommenterar Rene Jaramillo.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2011

I lördagens Svenska dagbladet fanns före detta riksdagsledamöterna Eva Johnsson och Harald Bergström med bland de 19 partimedlemmar som krävde byte av partiledare. På söndagen meddelade Mats Odell att han ställer upp som motkandidat till Göran Hägglund i kampen om partiledarposten. På måndagen svarade 42 partikamrater i samma tidning att Hägglund har deras stöd, bland dem Rene Jaramillo, Växjö och Ingvar Svensson, Älmhult.

– Själva poängen med att ifrågasätta en sittande partiledare måste vara att man tror sig kunna göra jobbet bättre. Annars blir debatten kring vår partiledare endast destruktiv och i praktiken en diskussion om ingenting.

Upplagt för interna stridigheter? Nej inte om man får tro Rene Jaramillo.

– Vi välkomnar så klart en öppen process, det här är något jag efterfrågat i flera år.

En av de som pekats ut som kandidat till någon av de tre topposterna i partiet är Bengt Germundsson, partistyrelseledamot och populärt kommunalråd för Kristdemokraterna i Markaryd, som drog över 40 procent av väljarstödet i kommunen i valet förra året, säger att han har fått förfrågningar om att kandidera till någon av de tre posterna i KD-ledningen. Det handlar om partiledarposten och de två vice-posterna.

– Jag har sagt tidigare att jag inte stänger några dörrar och det gör jag inte nu heller, säger Germundsson som i vintras var starkt kritisk till Göran Hägglund och partiledningen.

Han understryker att det nu är upp till valberedningen att avgöra om det finns ett stöd för honom som kunde räcka till partiets topptrio, och vilken post som i så fall valberedningen skulle tycka vara lämplig.

Rene Jaramillo säger till Smålandspostne att Bengt Germundsson spelar en viktig roll inom Kristdemokraterna som en profil och stark politiker både kommunalt och regionalt.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.