Annons
Nyheter

Nya spår av varg i Kronoberg

En varg vandrade i helgen in i Kronobergs län. En av länsstyrelsens rovdjursspårare följde spåren i snön och kunde konstatera att de kom från en varg.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2012

Det var i byn Måketorp öster om Åseda som en person upptäckte något som såg ut som väldigt stora hundspår. Rovdjursspåraren åkte ut till platsen på lördagsmorgonen. I drygt tre kilometer följdes spårlöpan och kvalitetssäkrades som varg.

Spåren kom från andra sidan gränsen mot Kalmar län och fortsatte i riktning mot Åseda.

Annons

– Även om vi inte håller några får ute nu känns det lite olustigt. Det kommer nog att bli vanligare framöver att det kommer strykvargar vilket riskerar att följas av nya turer med Naturvårdsverket, säger en fårägare i trakten.

Efter lördagens kvalitetssäkring har inga nya spår eller andra iakttagelser rapporterats.

– Meningen är att kvalitetssäkrare ska ut och titta i området i helgen om det kommer ny snö. Gamla spår är hopplösa med tanke på likheten med hundspår och spåren behöver kunna följas under minst tre kilometer, förklarar Per Ekerholm på Länsstyrelsen Kronobergs miljövårdsenhet.

En varg har tidigare år i år setts i närheten av Högsby i Kalmar län. Även där kunde en rovdjursspårare bekräfta att det handlade om varg.

– Vi utesluter inte att det är samma varg, men det vet vi ju inte, säger Per Ekerholm.

De rovdjursspårare som är beredda att rycka ut om helgen skulle bjuda på lämpliga förhållanden kommer i så fall att titta efter spår även av lodjur som en del i den sedvanliga uppföljningen av rovdjurstammarna.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons