Nyheter

Ryssby vallas in

Översvämningarna har nått länet. Mitt i Ryssby vallades flera hus in som skydd mot det höga vattenståndet.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2010
Foto: 
Foto: 
Vattnet stiger i Ryssby och nu pågår fullt arbete med att skydda fastigheterna.
Vattnet stiger i Ryssby och nu pågår fullt arbete med att skydda fastigheterna.Foto: 
Foto: 

Helge å som rinner genom samhället har svämmat långt över sina breddar. Hela hembygdsparken med ladugårdar står under vatten, det gamla garveriet som rustas upp är drabbat och likaså flera hus. Det säger Tommy Andersson från Agunnaryd som var där under söndagseftermiddagen.

Det är säkert sex sju fastigheter som drabbats. Det stiger grymt. Man såg när vi stod där hur vattnet steg, säger han.

Förutom runt tio ortsbor deltog räddningstjänsten med att valla in hus med hjälp av sandsäckar och annat.

Men det är inte bara i Ryssby vattenståndet är högt. Det stiger i hela Småland.

SMHI har utfärdat klass ett-varningar på flera håll i södra Sverige och i Värnamo står man beredd om Lagan skulle börja svämma över.

– Prognosen säger att vi ska nå samma nivåer i nästa vecka som under översvämningarna 2004. Men det beror naturligtvis på hur mycket nederbörd som kommer, säger Anders Nyberg, samordnare för Värnamo kommuns krisberedskap.

Lagan, som rinner genom centrala stan, stiger med cirka en centimeter i timmen, och under söndagen har man börjat pumpa i dagvattensystemet för att hålla undan vattnet från byggnaders källarplan.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.