Nyheter

Sänkt patientavgift för jourläkarbesök

Sänkt patientavgift blir det från och med september i Kronobergs län för den som tvingas söka sig till jourläkarcentralen när den egna vårdcentralen har slut på akuttider. Det har Irma Moilanen Jannesson från Ljungby sett till genom ett medborgarförslag.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2010
Irma Moilanen Jannesson kan inte låta bli att reagera när hon upplever att något är fel, men en framtid som politiker tror hon inte på, det häftiga finska temperamentet och otåligheten sätter nog käppar i hjulet menar hon.
Irma Moilanen Jannesson kan inte låta bli att reagera när hon upplever att något är fel, men en framtid som politiker tror hon inte på, det häftiga finska temperamentet och otåligheten sätter nog käppar i hjulet menar hon.Foto: Jens Nielsen

Normalt kostar jourläkarbesöket 300 kronor medan en tid hos vårdcentralen går på hälften så mycket.

Men sjuksköterskan i Ljungbys kommuns hemsjukvård stötte på många äldre som drabbades när den egna vårdcentralen inte kunde ta emot samma dag, de hänvisades till jourläkarcentralen.

- Då skulle de betala mer och det reagerade vi över hemma vid köksbordet. Min man är politiskt aktiv och han föreslog att jag skulle lämna in ett medborgarförslag.

Igår gick förslaget om avgiftsändring igenom i ett enigt landstingsfullmäktige. Så från september kostar jourläkarbesöket 150 kronor om man fått beskedet att vårdcentralens akuttider är slut. Motivet att ha högre avgifter är ett försök från landstinget att styra de vårdsökande till vårdcentralen, men om patienterna gjort rätt men ändå hamnar på jourläkarmottagningen så ska de inte drabbas ekonomiskt menar landstingets utredare.

Och med resultatet är Irma Moilanen Jannesson mycket nöjd.

- Det är kul att det går att påverka sådant man tycker är fel och det finns fler saker jag reagerar på...

Någon politisk karriär tänker hon inte ge sig in i trots några påstötningar. Men fler hemmasnickrade idéer som kan leda till förändringar och förbättringar i vården blir det nog från köksbordet hemma hos familjen Moilanen Jannesson på Bolmsö.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.