Nyheter

Socialen inkopplad för att ge barnen stöd

Socialtjänsten i Ljungby har kopplats in för att ge de förhörda barnen stöd.
– Vi har varit med i några ärenden där de velat ha vårt stöd, säger social-
chefen Ing-Marie Byström.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2011
Många Ljungbybor har under de senaste dagarna tänt ljus, författat hälsningar och lagt leksaker vid den minnesplats i det bostadsområde som fyraåringen bodde. Under torsdagskvällen hölls också ett informationsmöte i området, där oroliga kommuninvånare kunde ställa frågor till närpolis, socialtjänst och skolpersonal. Foto: Lennart Ernstsson
Många Ljungbybor har under de senaste dagarna tänt ljus, författat hälsningar och lagt leksaker vid den minnesplats i det bostadsområde som fyraåringen bodde. Under torsdagskvällen hölls också ett informationsmöte i området, där oroliga kommuninvånare kunde ställa frågor till närpolis, socialtjänst och skolpersonal. Foto: Lennart ErnstssonFoto: Lennart Ernstsson

Polisen har signalerat till socialtjänsten att barn som just nu förhörs i den pågående mordutredningen kan behöva stöttning efter förhörsledarnas frågor om vad de varit med om, vad de sett och vad de hört.

– Om polisen hör av sig och vill ha vårt stöd så är det vår uppgift att ställa upp och finnas till. Vi har erfarna socionomer som kan vara med och följa upp och stötta, säger Ing-Marie Byström.

Stödet till barnen och familjerna kan se olika ut.

– Det kan vara på polishuset, i våra egna lokaler eller hemma hos familjerna. Det är olika.

I vissa fall kan det handla om ett stort antal förhör med samma barn. Det är en erfarenhet som utredarna av Kevinmordet den 16 augusti 1998 i Arvika har med sig. Först efter 1 300 förhör med 482 personer, av dem 120 barn, kunde polisen klara upp Kevinmordet.

Det tog närmare tre månader innan två småpojkar, fem och sju år gamla, till slut berättade vad de gjort med Kevin.

I en redovisning av utredningsarbetet i samband med Kevinmordet, beställd av Arvika kommun, står det:

”Polisen kontaktade på ett mycket tidigt stadium både socialsekreterare och barnpsykologer för att ta del av deras kunskaper. De kom att medverka i själva polisarbetet. Deras gemensamma erfarenheter av samarbetet är ovärderliga. Det är till och med sannolikt att mordet aldrig lösts utan samarbetet mellan polis – barnpsykologer - socialsekreterare.”

Det som hände i Arvika för drygt 13 år sedan är det enda kända fallet i modern tid i Sverige, där barn visade sig vara mördare. Mordet på fyraåringen i Ljungby kan bli det andra fallet.

Polisen understryker att man fortfarande jobbar brett i utredningen och att ”inga dörrar är stängda”.

Men fyråringen var med andra barn under söndagseftermiddagen när han plötsligt försvann och senare hittades död. Flera vittnen i bostadsområdet i Ljungby har också berättat att det var irriterat mellan barnen.

– Ungarna var förbannade. Det var en upprörd stämning. De var riktigt arga över någonting, säger en kvinna som bor nära den plats där fyraåringen hittades död vid tiotiden i söndags kväll.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.