Sönderrivet testamente vållar släkttvist om arv
Den gamle mannen avled förra året och efterlämnade en rad arvingar. När det var dags för bouppteckning återfanns bland annat en bunt sönderrivna papperslappar. De låg i botten på vapenskåpet i en lönnfacksliknande låda som den nu avlidne mannen själv tillverkat.
Efter att ha druckit kaffe gick alla syskonen tillsammans in i stora rummet och hällde ut lådans innehåll på matbordet. Bland olika handlingar hittades tolv papperslappar, varav några var fastklämda i själva lådan.
När bitarna pusslats ihop upptäcktes att det var ett sönderrivet testamente. Enligt testamentet, som skrevs för 30 år sedan, skulle all kvarlåtenskap gå till två brorsbarn. Totalt handlar arvet om närmare 1,3 miljoner kronor.
Testamentet var bevittnat av två banktjänstemän. I en skrivbordslåda hittades senare en avskrift på testamentet, men som varken var undertecknat eller bevittnat.
Den juridiska knäckfrågan är om det sönderrivna testamentet är giltigt eller inte. Brorsbarnen, som skulle ärva den gamle mannen, anser att testamentet trots allt gäller.
”... bland annat på grund av att testamentet har förvarats på aktuellt vis samt att en avskrift av testamentet sparats”.
Dessutom går det inte att utesluta att någon annan än mannen själv rivit sönder testamentet, menar brorsbarnen.
Övriga arvsberättigade släktingar är av helt motsatt uppfattning, testamentet är återkallat. Det blir Växjö tingsrätt som ska avgöra frågan eftersom dessa släktingar vill att testamentet ska ogiltigförklaras en gång för alla.