Annons
Nyheter

Stördes av barnskrik - körde på fotgängare

Solskyddet fastnade och det lilla barnet började skrika.
Då tappade den 28-åriga kvinnan fokus på bilkörningen.
Och körde på två fotgängare vid ett övergångsställe på Stationsgatan i Ljungby.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2012

En av de två påkörda fotgängarna fick en bäckenfraktur och den 28-åriga kvinnan dömdes på torsdagen av Växjö tingsrätt till 50 dagsböter, 9 500 kronor, för vållande till kroppskada.

Den 5 juli 2011 svängde hon ut med sin bil på Stationsgatan i Ljungby. Hon hade 45 meter fram till övergångsstället som fotgängarna skulle passera.

Annons

Föraren berättar att hon mest tittade efter andra bilar när hon körde ut på gatan och att ett solskydd fastnade när hon skulle hissa upp en ruta. Men inte nog med det. Hennes tvååriga barn började dessutom skrika och hon uppskattar att hon i det läget tittade bort från vägen i ett par sekunder.

När hon väl såg fotgängarna bromsade hon. Men då var det för sent. Båda blev påkörda och en av dem fick alltså en fraktur på bäckenet.

Åklagaren ville att hon även skulle fällas för vårdslöshet i trafik men en oenig tingsrätt anser att det finns ett visst utrymme när en förare är tillfälligt ouppmärksam, som i det här fallet.

Därför frias hon på den punkten.

En av nämndemännen påpekar att han inte ställer upp på den bedömningen utan anser att hon tittade bort från vägen tillräckligt länge för att det ska bedömas som en vårdslös körning.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons