Nyheter

Svar till mjölkbönder: Håll ut

Arlas bönder kräver höjda mejeripriser och tidigare utbetalning av efterlikviden för att klara sin produktion. Men Arlas ledning uppmanar dem att hålla ut, vändningen kommer.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2012

Till Arlas stormöte i Jönköping samlades igår omkring 500 mjölkbönder från södra Sverige. Kraven från dem var tydliga - höj mejeripriserna och betala ut efterlikviden i förskott.

– Alla bönder var eniga och berättade om sina upplevelser och känslor av frustration, säger Börje Olofsson, ordförande för Arlas Kronobergskrets.

Anledningen till böndernas kris är det mjölköverskott som just nu finns i världen och som pressar ner priserna.

På mötet berättade en del bönder om sin oro för konkurs, andra att de redan bestämt sig för att lägga ner sin verksamhet. Men Arlas styrelse gav inga klara besked om framtiden.

– Det blev inga löften vare sig det gäller prissänkning eller utbetalningar i förskott, säger Börje Olofsson.

Han berättar ändå att styrelsen var tydlig med att det kommer en vändning och uppmanade bönderna att hålla ut. När vändningen kan tänkas komma, är däremot mer oklart.

– Kanske blir det redan i höst, till vintern eller kanske inte förrän nästa år, det återstår att se.

Helena Jan
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.