Nyheter

Taxiföretag ställde in alla sina betalningar

Taxiföretaget BTB Data AB i Växjö ställde under tisdagen in sina betalningar och ansökte om företagsrekonstruktion.
Bolagets skulder uppgår till drygt 12 miljoner kronor, mestadels är det leverantörsskulder.
Nyheter • Publicerad 12 december 2012

”Sedan rekonstruktionen genomförts kommer betalningsinställelsen att hävas och bolaget övergå till normal hantering av sina krediter i takt med att marknaden får förtroende för den fortsatta verksamheten”, skriver företrädare för BTB Data i ansökan till Växjö tingsrätt.

Smålandsposten berättade redan i augusti om Växjöföretagets ekonomiska bekymmer. Ett mycket stort antal missnöjda branschkollegor över hela landet fick inte betalt för sina resor.

Affärsidén för BTB Data är att vidarebefordra taxibokningar från resebyråer, företag och myndigheter till lokala taxibolag i Sverige. Bokningarna gäller bland annat resor till tåg och flyg. Bolaget sysselsätter tre anställda.

Under de senaste månaderna har Växjöföretaget begärts i konkurs vid upprepade tillfällen och flera missnöjda taxiföretag har vänt sig till tingsrätten med sina krav. Några taxi­företag har vägrat köra åt BTB Data i väntan på pengarna och flera mindre företag som drabbats har i sin tur fått ekonomiska problem.

Enligt rekonstruktionsansökan består bolagets tillgångar främst av dataservrar som i balansräkningen är upptagna till cirka en miljon kronor. Bokförda kundfordringar för åtta miljoner kronor bedöms som osäkra.

Den uppkomna situationen innebär att fordringsägarna kommer att gå miste om pengar. Hur mycket får den framtida ackordsuppgörelsen visa – men det andra alternativet är en konkurs.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.