Nyheter

Tre års fängelse för ökänd bedragare

Tre års fängelse blev straffet för bedragaren som lurat 77 personer att i förskott betala för varor som inte fanns. En av dem som lurades var en Växjöbo som blev av med sin husbil.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2012

Mannen döms av Växjö tingsrätt för grovt bedrägeri, olovligt förfogande, förskingring, urkundsförfalskning och vapenbrott. Totalt har 44-åringen gjort sig skyldig till bedrägeri vid 82 tillfällen.

Smålandsposten har skrivit om bedragaren flera gånger. Våren 2009 dömdes han av Växjö tingsrätt till tre års fängelse för 19 grova bedrägerier. Men redan sommaren 2010 begick han fler brott under en permission. Bedrägerierna fortsatte under flykten från fängelset och först efter att Kronobergspolisen publicerat en bild på mannen greps han i februari i år.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för grovt bedrägeri eftersom han sammanlagt lurat till sig över 600 000 kronor, systematisk brottslighet menade åklagaren.

På nätet utannonserade 44-åringen bilar, husvagnar, lägenheter, hästtransporter, husbilar och annat som i själva verket inte fanns. Sedan förmådde han potentiella köpare att sätta in pengar i förskott. Några varor levererades aldrig.

Våren 2011 hyrde en av de drabbade, en Växjöbo, i god tro ut sin husbil till 44-åringen och fick 5000 kronor i förskott. Efter det såg han inte röken av husbilen igen. Några dagar senare ringde en kvinna från Blekinge och berättade att 44-åringen försökte sälja den stulna husbilen till henne. Växjömannen ska enligt domen få 100 000 kronor i skadestånd.

Totalt ska mannen betala knappt 800 000 kronor i skadestånd.

44-åringen, som erkänt samtliga gärningar, är tidigare dömd 15 gånger, flera gånger för bedrägeri.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.