Nyheter

"Utredningen går framåt"

Barn som mördar barn.
Det finns bara ett enda fall i Sverige - mordet på fyraårige Kevin i Arvika 1998.
Nu kan erfarenheterna från den utredningen få betydelse i Ljungby.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2011
Kriminalkommissarie Dag Andersson, erfaren mordutredare från riksmordkommissionen, ger poliserna som hållit barnförhören bra betyg. ? Jag är imponerad av de förhör som hållits, säger han.
Kriminalkommissarie Dag Andersson, erfaren mordutredare från riksmordkommissionen, ger poliserna som hållit barnförhören bra betyg. ? Jag är imponerad av de förhör som hållits, säger han.Foto: Lennart Ernstsson
Avspärrningerna vid skogsdungen i bostadsområdet vid Donationsgatan/Klockaregårdsgatan i Ljungby är fortfarande kvar.
Avspärrningerna vid skogsdungen i bostadsområdet vid Donationsgatan/Klockaregårdsgatan i Ljungby är fortfarande kvar.Foto: Lennart Ernstsson

-Man lär sig att det handlar mycket om hur man ska förhöra barn och att det är mycket kontakt med andra myndigheter, säger kriminalkommissarie Dag Andersson.

Sedan i onsdagskväll är han och fyra andra kriminalpoliser från riksmordkommissionen på plats i Ljungby för att lösa mordet på fyraåringen som hittades död i söndags kväll.

Pojken hade under söndagseftermiddagen varit med andra barn i bostadsområdet vid Donationsgatan/Klockaregårdsgatan och vittnesuppgifter talar om en upprörd stämning bland barnen just innan han försvann vid 17-tiden.

-Ungarna var förbannade. De var riktigt arga över någonting, berättar en kvinna som bor nära fyndplatsen.

Dag Andersson har varit med och löst ett stort antal uppmärksammade mord de senaste åren, bland annat mordet på tioåriga Engla Höglund 2008 som bodde i Stjärnsund i Dalarna.

Men i samtliga fall hittills - utom ett - har det handlat om vuxna personer som varit misstänkta.

-Egentligen har jag bara ett ärende som kanske liknar det här i Ljungby och det är Kevinärendet i Arvika 1998, säger Dag Andersson.

Vad var det viktigaste för att lösa mordet i Arvika?

-Det är att man håller bra förhör, att man ger sig tid.

Hur bedömer du kvaliteten på förhören med barnen här i Ljungby?

-Jag är imponerad av de förhör som hållits här.

Dag Andersson och hans kolleger går nu igenom och systematiserar det material som samlats in via tekniska undersökningar, förhör, dörrknackningar och tips.

De har också besökt den skogsdunge där den fyraårige pojken hittades och lekplatsen som han var på tidigare på eftermiddagen.

-Det är en fördel att man vet hur det ser ut när man börjar läsa in sig på materialet.

Vad är din bedömning av vad som hänt?

-Jag kan inte kommentera ärendet som sådant. Men utredningen går framåt varje dag, säger Dag Andersson.

Även rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp är på plats i Ljungby.

Ett 40-tal poliser arbetar nu med att försöka lösa mordet.

Polisen hoppas få in fler tips och efterlyser också föraren av en röd bil, eventuellt en Skoda, som varit synlig på en parkeringsplats strax intill fyndplatsen sent på söndagseftermiddagen.

-I nuläget är vi mest intresserade av att få kontakt med föraren för att höra om vederbörande gjort några iakttagelser, säger Dag Andersson.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.