Nyheter

Växjöprofil friad av tingsrätten

Växjöprofilen stod åtalad för att ha slagit en gravid kvinna i magen med sin käpp. På onsdagen friades han av Växjö tingsrätt.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2010

Det var den 31 oktober i fjol som den gravida kvinnan skulle parkera utanför City Gross i Växjö. Eftersom hon hade ryggsmärtor tyckte hon att hon kunde ställa bilen på en handikapparkering nära ingången.

När Växjöprofilen, som är i 70-årsåldern, såg detta blev han rasande. Enligt kvinnan öppnade han bildörren och slog henne i magen med sin träkäpp så att hon fick smärtor.

– Han blev illröd i ansiktet och helt vansinnig, berättade kvinnan i förhör.

Kvinnan uppgav att hon efter händelsen blev orolig för barnet i magen samt mycket ledsen och kränkt.

Men mannen tillbakavisade hela tiden anklagelserna, allt från första förhöret. Han erkände att han blev upprörd över det som han beskriver som nonchalanta svar från kvinnan och – att han dragit upp bildörren.

Växjöprofilen menade att han kan ha kommit åt henne med käppen, men inte avsiktligt. Under tingsrättsförhandlingarna sa han att han ”väl” stack in käppen i bilen för att hindra bildörren från att gå igen. Han ska heller inte ha uppmärksammat att kvinnan var gravid där hon satt bakom ratten.

Tingsrätten konstaterar att den gravida kvinnans berättelse om vad som hände inte är mer eller mindre trovärdig än Växjöprofilens. Det vittne som satt i kvinnans bil ger i sin berättelse inget stöd för att mannen med vilje slagit kvinnan.

Tingsrätten ogillar därför åtalet och ogillar därmed också det skadestånd om 10 000 kronor som kvinnan yrkat på för bland annat sveda och värk.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.