Annons
Nyheter

Vida Paper ställs till svars för gasolyckan

Företrädare för Vida Paper AB misstänks för brott. Det handlar om vållande till kroppsskada, arbetsmiljöbrott och miljöbrott efter fjolårets allvarliga gasolycka vid anläggningen i Lessebo.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2012

– Utredningen ligger hos polisen och det är omöjligt att säga när den blir klar, konstaterar åklagare Jan Olof Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Förundersökningen som nu pågår riktas mot Vida Paper och det är aktuellt med en så kallad företagsbot. Enligt lagen kan en företagsbot handla om allt från 5 000 kronor upp till 10 miljoner.

Annons

Jan Olof Andersson säger att det efter den här typen av händelser kan utkrävas personligt ansvar eller ansvar mot företaget. En annan variant är att det bli frågan om juridiskt ansvar för såväl bolagsföreträdare som företag, beroende på chefernas agerande.

– I dagsläget är det omöjligt att säga vad det landar. Det beror på vad som kommer fram i det här ärendet.

Utredningen handläggs av Kronobergspolisen och en rad förhör återstår. Vid gasolyckan skadades 15 personer och drivs fallet till rättegång lär de drabbade kräva skadestånd för sitt lidande.

Det har gått drygt åtta månader sedan den allvarliga olyckan inträffade på pappersbruket i Lessebo. Mycket stora mängder svaveldioxid läckte ut vid en tankbils påfyllning. I tankbilen fanns totalt 25 ton svaveldioxid, varav sju ton läckte ut.

Enligt Arbetsmiljöverkets rapport orsakades olyckan av att påfyllningsslangen mellan tankbilen som levererade svaveldioxid och bruket var sliten och därför gick sönder. Den lättflyktiga gasen spred sig snabbt.

Arbetsmiljöverket hade också synpunkter på att avspärrningarna runt tankbilen inte var tillräckliga när lasten lossades på olycksdagen. Dörrar, fönster och tilluftsintag var dessutom öppna vilket kunde ha lett till att gas spridits även i lokalerna där personalen arbetade.

Gasolyckan på Lessebo pappersbruk inträffade på eftermiddagen den 16 juni förra året. Sju ton svaveldioxid läckte ut från en tankbil i samband med leverans. 15 personer skadades och fördes till sjukhus vid olyckan.

En omfattande räddningsinsats drogs i gång och allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus under flera timmar.

Efter nödstoppet vid olyckan tog det omkring ett dygn att få igpng hela produktionen igen.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons