Nyheter

Åke Svensson: Växjö - ett reportage

Allmänna bokverk om Växjö stad har det varit ont om de senaste decennierna. Ingen har riktigt axlat rollen efter de flitiga hembygdsskildrarna Isa Thornell och Theodor Cronqvist.
Nyheter • Publicerad 4 december 2012
Foto: 

Samtidigt har intresset för lokalhistoria och medvetenheten kring stadsmiljöers kulturvärde ökat den senaste tiden. Tajmingen är därmed optimal för Åke Svensson och hans nya bok Växjö – Ett reportage.

Som mångårig journalist på Smålandsposten har Svensson både en gedigen kunskap om staden och en stor kärlek till den. Det märks tydligt genom hela boken, som i alla stycken genomsyras av intressanta detaljer och personliga reflektioner. Åke Svensson förmedlar ett stort engagemang för sin stad.

Bokens titel till trots består den av ett flertal reportage. En del är mycket korta och snävt avgränsade till innehållet medan en del är längre och mer omfattande. I de senare växlar berättelsen friskt spår från det ena till det andra, både vad gäller tidsaspekter, platser och ämnen. Ett effektivt sätt att få in lite av allt. Många nytagna bilder ökar läsvärdet än mer och bidrar till en luftig layout. I slutet av boken presenteras också ett urval av personligheter som gjort Växjö känt.

Svenssons reportage om Växjö är vittomfattande, roliga att läsa och mycket allmänbildande. På minussidan finns en viss rörighet, till exempel avsaknaden av innehållsförteckning, några missar i bildkvaliteten samt en tydlig mansdominans. Men det må vara ursäktat. Växjö – Ett reportage fyller ett stort behov, och lär bli en populär julklappsbok i Växjö med omnejd.

Thomas Lissing

Författare: Åke Svensson

Förlag: Växjöbok

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.