Annons
Nyheter

Alan Bennett: Snusk. Två osedliga berättelser

För några år sedan gjorde Alan Bennett dundersuccé med kortromanen Drottningen vänder blad.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2012
Foto: Cato Lein
Foto: 

Den handlade om hur omvälvande det kan vara att läsa böcker, inte minst om man är statschef med anor. En bok som gav mersmak och nu har det blivit dags för Snusk. Två osedliga berättelser av samma författare.

Den första novellen handlar om Mrs D som är en medelålders kvinna, nyligen änka efter Cyril, vilket hon inte precis beklagar. Deras äktenskap hade med tiden blivit ganska trist. För att dryga ut pensionen börjar Mrs D dels ta emot hyresgäster, dels agera patient vid läkarutbildningen, två åtaganden som får Mrs D att omvärdera mycket i sitt liv.

Annons

Hyresgästerna har svårt att betala sin hyra och erbjuder sig att betala in natura, vilket i det här fallet innebär att Mrs D får närvara vid sängen när det unga paret har ohämmat sex! Ett förslag som Mrs D först vill avvisa, för jag är ju inte sådan, men hur är hon? Det vet hon inte riktigt. På sjukhuset är det istället hon som får visa upp sig inför studenterna som betraktar henne när hon spelar sjuk - alltifrån att ha sår på tolvfingertarmen till att ha drabbats av endogen depression. Och det visar sig att Mrs D är en fena på att simulera patient.

Den andra novellen handlar om den snygge, men inte alltför smarta Graham som lever livet med suffletten nere. Han är bög, men gifter sig med Betty, som inte ser lika bra ut men i gengäld har huvudet på skaft och gott om pengar. Det hela utvecklas sen till en fars där ingen är den de tror man är.

I båda berättelserna handlar det om förställning för att passa in i de sociala mönster där regelverket utgörs av konventioner. Att spela upp roller inför andra för att möta de förväntningar människor har på en. Ett tacksamt tema som Bennett skruvar till med elegans och lågmäld humor. Visst är det underhållande, men den här gången alltför tunt och lättvindigt.

Eva Dandanelle

Snusk. Två osedliga berättelser

Alan Bennett

Översättning: Lars Ryding

Ordfront

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons