Nyheter

Andlig konstnärlig odling

Vad betyder egentligen ordet kultur? Och var går gränsen mellan kultur och nöje? De här två frågorna har jag funderat lite över de senaste veckorna.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2013
Marie Fransson ansvarar för konst, scen och musik på kultur- och nöjessidorna.
Marie Fransson ansvarar för konst, scen och musik på kultur- och nöjessidorna.Foto: Urban Nilsson

Jag började med att googla ordet nöje och träffarna handlade bara om diverse nöjessidor i svensk press som skriver om kändisar, tv och musik. Ordet kultur däremot fanns det lite mer om. Och ja, jag vet att man inte alltid kan lita på allt som står på nätet, men ändå.

Så här är det: Kultur kommer från latinets cultura och kan beskrivas som andlig konstnärlig odling. Men kultur har också kallats levnadssättet hos ett helt samhälle. Bland annat.

Både kultur och nöje behövs alltså i vårt samhälle. Men jag hakade mig på ordet andlig i sammanhanget och kom att tänka på fotokonstnären Elisabeth Olson Wallin. Hon som sedan Ecce Homo-utställningen 1998 nästan alltid väcker uppmärksamhet med det hon gör eftersom hon ofta för fram kristna hbtq-personers rättigheter i sina bilder.

Hon berör, förför och upprör i en härlig blandning. Nu senast när hon skänkte en mobil altartavla föreställande hbtq-personer i Paradiset till Skara domkyrka.

När det står 2013 i almanackan tror man ju att vårt samhälle glatt skulle acceptera en altartavla med gaybudskap. Men inte. Kyrkorådet i Skara beslutade att lämna tillbaka gåvan.

Kanske var den varken kultur eller nöje för kyrkan, men så klart är gränserna olika. För mig. För dig. För andra.

Just nu är min kultur- och nöjesgräns rätt flytande. Kanske blir den fastare med tiden.

Ps. Glöm inte att gilla Smålandsposten kultur & nöje på Facebook

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.