Annons
Nyheter

Balansakt på vit yta

Det är svårt att på några få rader beskriva Yvonne Jeppssons måleri. Det väcker associationer till så många andra konstnärer och verk, samtidigt som det inte liknar något annat.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2011
Grodd.
Grodd.Foto: Ingen Ansvarig
Perspektiv av Yvonne Jeppsson. Foto: Thomas Lissing
Perspektiv av Yvonne Jeppsson. Foto: Thomas LissingFoto: Ingen Ansvarig
Barkass.
Barkass.Foto: Ingen Ansvarig
Orsak och verkan.
Orsak och verkan.Foto: Ingen Ansvarig

Hennes bilder, som visas på Bergdala konstgalleri, är spretigt glesa och luftiga figurer på ljusa bakgrunder. Dukarnas vita yta dominerar, och framhäver de sirliga motiven som sköra utställnings­föremål.

Jag kommer att tänka på glas när jag går runt i utställningen. Färgerna på dukarna bildar tunna skikt, som i sin tur formar rundade volymer. Lite som att titta på en vas i graal-teknik, där lager efter lager i olika nyanser lagts till. Målningen Fordomdags är ett sådant exempel, där den dovt blågröna färgen associerar till en glaspjäs i upplösning. Man får en känsla av ett genomskinligt material med inneslutna slöjor av färg.

Annons

Måleriet är abstrakt och i stor utsträckning befriat från referenser till verkliga ting. Det som är påfallande är i?stället hur motiven framstår som volymer, på ett både arkitektoniskt och skulpturalt sätt.

Färgerna blir till skal som kapslar in tomrummet. I någon bild kan man kanske ana en skulptur av Arne Jones. I någon annan en konceptbild av en modernt uppbruten byggnadsfasad.

Samtidigt går motiven inte att tyda. De föreställer inget utan är bara sig själva. Både skönt och irriterande. För man letar ju gärna referenspunkter, tecken på igenkännbara objekt i måleriet.

Det finns förstås en risk med allt det duk-vita. Risken att det blir för tomt och tvådimensionellt. Yvonne Jeppsson balanserar på kanten och hittar oftast ett djup i bilderna, men ibland blir det också något platt. I det stora hela känns det dock säkert i komposition och färgspel.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons