Kultur & nöje

bob Hund släpper garden – och svänger

Kultur & nöje Artikeln publicerades
Det är fyra år sedan bob Hund gav ut en skiva senast. Nu är Dödliga klassiker här.
Foto:ANDERS WIKLUND / TT
Det är fyra år sedan bob Hund gav ut en skiva senast. Nu är Dödliga klassiker här.

bob Hund är tillbaka. Andreas Westergren har lyssnat på ett band som släppt garden och låter känslan snarare än hjärnan styra.

bob Hund: Dödliga klassiker

(Woah dad)

Lyssna på:

Brooklyn salsa

Det var fyra år sedan bob Hund gav ut sitt senaste, regelrätta album. Efter det sålde de sina instrument men har ändå lyckats vara förvånansvärt aktiva. De har gjort en opera, spelat in musik till stumfilm, arbetat med Popkollo. Och så har de bytt skivbolag.

Jag ska ärligt säga att bob Hund under 2000-talet inte har lockat mig särskilt mycket, inte alls faktiskt. De har mest känts som en svunnen tid: Svensk 1990-talsindie, fest på något campus, randiga tröjor och manchesterjeans. Men jag gillade dem då. Inte minst live. Bättre gick knappast att skåda.

Men så hörde jag senaste singeln, Din piñata, från nya skivan. Omisskännligt bob Hund, men där de lyckas ta sin beprövade formel med knasiga syntljud, aviga melodier och sångaren Thomas Öbergs ännu avigare röst och formatera det till nu. Till en poporkester som accepterat att de har blivit medelålders.

Thomas Öberg - svensk indies svar på Robert Broberg – har en sällsynt förmåga att vrida på orden. Enkelt, på ytan naivt, men nu mer än någonsin lyckas han få det att bottna i något slags allvar. Det tillför en klädsam svärta.

bob Hund lyckas också hålla sig till grunderna rent musikaliskt. Det har släppt garden och låter känslan snarare än hjärnan styra. Då framträder ett nästan oväntat sväng. Som i nämnde Din piñata. En slags bob Hundsk tango. I Brooklyn salsa blir de ett punkfunk-band och Rocka billigt är en klassisk bob Hund-låt som gjord för att Öberg ska börja klättra i scenbygget och sätta på sig den där orange vägkonen på huvudet igen. Lite svårare har jag när det blir alternativ allsång, som på singeln Hjärtskärande rätt.

Dödliga klassiker vittnar dock om att bob Hund fortfarande 2016 lär vara en upplevelse live. En bedrift efter 25 år.