Annons
Nyheter

Bra budskap bland bleka bilder

Redan i Catarina Kruusvals första bok om det brokiga gänget hade Fia svårt att hålla ordning på sina djur. Fia och djuren – alla ska vara med! är nummer tre i ordningen.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2009
Foto: 

Redan i Catarina Kruusvals första bok om det brokiga gänget hade Fia svårt att hålla ordning på sina djur. Fia och djuren – alla ska vara med! är nummer tre i ordningen. Här handlar det om en cykeltur där ordningen är minst sagt orättvis. Igge Pigge igelkott får åka med. Kaninen Finen, Björnen, Kråkan Håkan och de andra får också plats – men inte giraffen Affen. Han är för stor.

Det är inget roligt att inte passa in, att inte få vara med eller vara den som inte kan. Både text och bild gestaltar Affens smärta, men här finns också glädje och gemenskap. De till omfånget knappa raderna fångar detta med både spänning och eftertryck.

Annons

Bilderna däremot talar ett blekare språk. Djurens ögon och positioner är uttrycksfulla och charmiga, men det är någonting kyligt och ointressant över färgerna. Interiörerna och luftscenerna går an, men grunderna i de centrala markscenerna är kraftlösa och lite tråkiga.

Boken har dock ett fint och viktigt budskap. Frågan är bara om man orkar vara med till slutet.

JONNA FRIES

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons