Annons
Nyheter

Claire: Castillon:Bubblor

Claire Castillon är en fransk författare som på flera vis tycks uppfylla själva bilden för franskt. Se författarbilden, läs novellerna, lägg märke till att de antingen osar eller doftar franskt.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2012
Foto: 
Foto: Patrick Swirc
Foto: Patrick SwircFoto: 

Njut och få en klump i magen samtidigt när hon skildrar relationer, antingen mellan mor och dotter eller mellan man och kvinna, eller kvinna och kvinna. Drastiskt, dråpligt, svart och en hel del yta.

Hon är född 1975 och har skrivit sju romaner, varav en är översatt till svenska: Därunder ett helvete. Tre novellsamlingar finns på svenska och den nya, Bubblor, är på många sätt väldigt Castillonsk, men jag hinner tröttna innan slutet. Novellerna är kort-korta och formatet fungerar visserligen, men de första 70 sidorna lider av upprepning i ton och stil.

Annons

– Åsså multiplicerar vi det här stilgreppet tills boken är klar. Kanske är det bara dispositionen det är fel på, men när jag upptäcker att Castillon börjar bli riktigt bra är det nästan försent. Det finns några pärlor som glänser till bland plastbubblorna, det är när Castillon inte bara själlöst upprepar sin rapphet, elakhet, lättsmält noir. När hon spetsar till det lite extra, som i Dorothée, eller i novellen Francis, och för all del när hon tonar ner sig, som i novellen Sven. All kortprosa här bär ett egennamn förutom en, med betydelsen daggmask. Castillon provar ut och klär sig i dessa olika namn, släpper dem och klär sig i en ny identitet, män och kvinnor, men flest kvinnor. Bubblor kunde också ha hetat bindningar. För det är märkliga bindningar till egot, materialism, knäppa relationer eller tomrummet efter dem som Castillon skissar upp i detta namngalleri.

TINA PERSSON

Bubblor

Claire Castillon

Översättning: Helén Enqvist

Sekwa förlag

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons