Nyheter

"Det gjorde inget att det blev lite skitigt"

The Watts har stängt av metronomen och låtit livekänslan ta över bluesrocken på sin första fullängdsskiva. Bassisten Gustav Magnusson hoppas få tillbringa sommaren i en turnébuss.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2013
THE WATTS?Daniel Wahlström, Gustav Magnusson, Ivona Batljan, Jacob Larsson och Johan Thelin.Foto: Anna Eklundgren.
THE WATTS?Daniel Wahlström, Gustav Magnusson, Ivona Batljan, Jacob Larsson och Johan Thelin.Foto: Anna Eklundgren.Foto: 

-Vi har spelat in den på klassiskt vis. Inga pålägg, utan vi spelar allting tillsammans. Vi var åtta dagar i studion och spelade, spelade, spelade. Vi blev inte ens trötta, berättar Gustav Magnusson, bassist i bandet The Watts, och lutar sig tillbaka i stolen när han tänker på inspelningsdagarna.

Studion liksom bandets skivbolag ligger i Hjortsberga. De repar på övervåningen hemma hos Gustav i Vislanda. Annars har de sina rötter i olika delar av länet, men går alla på musikprogrammet på Katedralskolan i Växjö. Det var där de träffades för två år sedan.

-Vår sångare Ivona hade en låt som inte var klar och som hon ville ha hjälp med. Fyra av oss spelade in. Sedan märkte vi att det bara blev fler och fler låtar. Det gick väldigt bra.

Johan Thelin från Älmhult tillkom på gitarr och sedan dess har bandmedlemmarna varit så gott som oskiljaktiga. Skulle de inte ha en spelning någon helg så träffas de och festar ändå.

Sin första ep med fem låtar släppte The Watts för exakt ett år sedan, men hur den låter är bandet inte nöjt med i dag. För tillrättalagt, menar Gustav.

-Den nya skivan är mer äkta än välproducerad. Det gjorde inget att det blev lite skitigt här och där.

De gemensamma förebilderna för bandet är Rolling Stones, Led Zeppelin, The Doors, Janis Joplin. "Gammal musik". The Watts musik har sin botten i bluesrocken, men är inte treackordsblues, förklarar Gustav. Den har popinslag, men är inte popmusik.

När Gustav lägger sina basgångar så vill han framkalla samma känsla hos den som lyssnar som Rolling Stones ger honom själv. Vägen dit går genom det tunga och grooviga, snarare än det snabba och tekniskt skickliga.

Förra året gjorde bandet 30 spelningar, de flesta i och omkring Växjö. Men de hittade även upp till Stockholm och det legendariska jazz- och blueshaket Stampen.

-En vän till en vän hade hört oss och frågade om vi ville komma upp och spela ihop med hans band på Stampen. De kom till oss, vi behövde inte ens fråga, säger Gustav och låter fortfarande lite överraskad över hur lätt det gick.

I dag har bandet släppfest på Kafé de Lux i Växjö. Därefter har medlemmarna lämnat rejäla luckor i kalendern för att kunna boka in spelningar.

-Det snackas om en Tysklandsturné för oss och ett annat Växjöband framåt sommaren, berättar han:

-Vi hade så klart velat åka till England också för att spela. Jag hoppas att det går vägen helt enkelt.

En vanlig fredag med Gustav Magnusson

Alltid på en fredag: Hänga med kompisar, helst hemma och inte med samma folk jämt.

Aldrig på en fredag: Tvätta och diska, det får vara till helgen.

Det lyssnar jag på när jag lagar mat: Just nu mycket 1980-talsmusik, Bonnie Tyler och Abba.

Drömgäster i publiken: Mick Jagger och killarna. Sedan någon riktigt bra och viktig producent.

Antingen eller

Bok eller Film

Tro eller Vetenskap

Melodifestivalen eller Roskildefestivalen

Nobelpris eller Polarpris

Rock eller Pop

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.