Annons
Nyheter

Dödshotad författare avvisas

I september skrev vi om en albansk författare som tvingats fly sitt hemland på grund av fara för sitt liv. Nu har han fått besked från Migrationsöverdomstolen: han får inte stanna i Sverige.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2012
Hydajet Bajri har i ett år levt gömd i Kronoberg, av rädsla för sin familjs liv. Foto: Filip Sjöfors
Hydajet Bajri har i ett år levt gömd i Kronoberg, av rädsla för sin familjs liv. Foto: Filip SjöforsFoto: 

Hydajet Bajri, som tidigare ville vara anonym men som nu går ut med sitt namn, flydde Albanien efter att en hotbild uppstått då han börjat nysta i landets kriminalitet, och sambandet mellan kriminella och politiker, för att skriva en bok.

Hur känns det att inte få stanna i Sverige?

Annons

– Hela familjen känner sig besviken och rädd. Att återvända är en omöjlighet. Jag finner det svårt att beskriva hur det känns, jag hittar inte orden.

FÖRVÄNTADE du dig det här beskedet?

– Hoppet är det sista som överger människan och vi förväntade oss att frågan behandlats med utgång från vår situation. Men nu förstår jag att de inte gav ärendet tillräckligt med uppmärksamhet.

Berättade Migrationsverket varför du inte får stanna?

– De accepterar vad vi har sagt, men ignorerar det genom att minimera hotens betydelse.

Har du haft någon kontakt med Svenska Pen (som arbetar för att främja yttrandefrihet)?

– Ja, hela tiden och de fortsätter att ge oss support. De är vårt stora hopp nu. Vi letar nu efter en möjlighet att försvara våra liv.

VAD händer nu?

– Vi fortsätter att försöka hitta ett sätt att få stanna. Jag kan inte se något annat alternativ, eftersom att återvända är detsamma som att acceptera vår död. Vad har mina barn gjort för fel annat än att deras pappa är författare?

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons