Annons
Nyheter

En hyllning till mångkulturen

På lördagen invigdes det fjärde konstverket i Växjö art site, Roland Perssons skulptur In the shade of the sun. Det blev en hyllning till det mångkulturella samhället. Till det mångkulturella Växjö.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2012
2010: Spegelbollen av konstnärsgruppen Inges Idee.
2010: Spegelbollen av konstnärsgruppen Inges Idee.Foto: 
2011: Drinking tree av Anna-Karin Arvidsson.
2011: Drinking tree av Anna-Karin Arvidsson.Foto: 
2008: Durus och Mollis av Monika Gora.
2008: Durus och Mollis av Monika Gora.Foto: 
fjärde verket Roland Perssons In the shade of the sun ? det fjärde verket i Växjö art site ? invigdes på lördagseftermiddagen.
fjärde verket Roland Perssons In the shade of the sun ? det fjärde verket i Växjö art site ? invigdes på lördagseftermiddagen.Foto: Per-Erik Sandebäck

Den går knappast att missa, Roland Perssons skulptur som nu har tagit plats på den nedre delen av Kampaängen, just vid promenadstråket runt Växjösjön. Med klara färger och ett närmast surrealistisk uttryck bildar den en tydlig kontrast till omgivningarna.

– En glad grej, tyckte Sonia Carlsson, en av de cirka 100 personer som hade slutit upp för att vara med när konstverket invigdes.

Annons

– Men jag har lite svårt att få ihop den med integration. Men när man nu säger att det är det den ska symbolisera så börjar man ju tänka lite i de banorna, fortsatte hon.

In the shade of the sun är det fjärde verket i Växjö art site – konststråket runt Växjösjön. En satsning av Växjö kommun där kommuninvånarna varje år har fått vara med och bestämma vilket verk som ska bli nästa att ta plats runt, eller i, ”en av Växjös viktigaste mötesplatser”–  som kulturnämndens ordförande Lena Wibroe (M) valde att kalla Växjösjön i sitt invigningstal.

Hon var dock inte ensam om att tala. Som ett led i årets tema med Växjö art site klev tio Växjöbor med vitt skilda bakgrunder upp på scen och gav sina bilder av staden. Sammantaget blev det en hyllning till det mångkulturella Växjö som vuxit fram de senaste decennierna.

– Det här minnesmärket, konstverket, påminner oss om att det finns folk från andra länder i Växjö, sade en av talarna, Juan Carlos Silva.

Det var också han som genom ett medborgarförslag hade framfört idén om att Växjö kommun skulle uppmärksamma invandringen till kommunen genom just ett minnesmärke. Vilket politikerna nappade på och förde med sig till Växjö art site.

Konstnären själv, Roland Persson, har tidigare sagt till Smålandsposten att han med sin skulptur vill förmedla en känsla av humanism och medmänsklighet.

– Jag ville skapa ett humanistiskt bidrag och blanda in ting som symboliserar en situation. Möblerna borde stå inne, men står ute. Mångfalden består väl delvis av att jag försöker att ha med saker från olika världar.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons