Kultur & nöje

En mörk men rolig bok

Kultur & nöje Artikeln publicerades
Fanny Lindgren Agazzi.
Foto:Milja Rossi
Fanny Lindgren Agazzi.

Fanny Agazzi har roat mig länge på Instagram, med sina teckningar av killar som är med i Paradise Hotel under rubriken Veckans PH-kille; perfekta miniporträtt av dumhuvuden och flåsiga fuck boys.

Tack och förlåt

Författare: Fanny Lindgren Agazzi

Förlag: Syster förlag

Hennes debutserieroman, Tack och förlåt, tar sin början i en sådan vänskap man knappt törs tro på när man är 20 nånting, för att den är så självklar och trygg. Men så dör Fannys bästis Nabil, helt utan förklaringar eller förberedelser i form av till exempel en sjukdomsdiagnos. Sorgen öppnar sig som en svart avgrund. Omvärlden bara pågår, sådär chockerande normal som den alltid ter sig när något fruktansvärt inträffar, medan Fanny håller på att bli vansinnig, apatisk och galen av sorg. 

Samtidigt försöker hon bli gravid men det går trögt, hon vill ha tillbaka sin kompis men han är död och när hon själv försöker fungera som människa och vän så funkar ingenting för hur i helvete ska det kunna funka när allt man trodde sig veta om livet skakats, rubbats, sprängts. Hon drabbas av utomkvedshavandeskap, och hur ska man orka när allt ändå är meningslöst.

Tack och förlåt är en rolig bok, men mörk, enligt principen ingenting är roligt som bara är roligt. De dystraste stunderna blir uthärdliga att läsa om genom Agazzis ärliga, svettiga bildspråk med en kraftig benstomme. Uttrycket är energiskt och rått, men ändå finkalibrerat in i minsta fettvalk.