Nyheter

Energisk Elliphant på scen

Klockan slår midnatt och kvällens artist är en halvtimma sen. Plötsligt skimrar ett par neonfärgade tights i batikmönster till, en stor yvig kalufs och ett stort leende äntrar scenen, Elliphant är här.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2013
Elliphant, eller Ellinor Olovsdotter som hon egentligen heter, vinner mycket på sin kaxiga attityd och medvetna men ändå frisläppta koreografi.
Elliphant, eller Ellinor Olovsdotter som hon egentligen heter, vinner mycket på sin kaxiga attityd och medvetna men ändå frisläppta koreografi.Foto: Johanna Ursjö

Ellinor Olovsdotter, som hon egentligen heter, visar tydligt på scen vem hon är. Men det tycks vara just på scen som hon vill bli sedd, för på internet finns det extremt lite info att hämta om henne och hennes genreöverskridande musik. Förkunskaperna tycks dock vara av smärre betydelse i kväll, publiken är ivrig på Ellinor och hennes vapendragare Tim oavsett faktauppslag.

Kvällen drar i gång med den hitintills mest uppmärksammade låten, Tekkno scene. Som är en knappt fyra minuter lång monoton musiksalva, med skenande sirener och mängder av ljudeffekter. Men något går galet i tajming, rapverser och teknik. Den knaggliga starten till trots är Elliphant fullproppad av energi och studsar fram mellan sina dansmoves. Efteråt ursäktar hon den svaga starten och kompenserar den med ett djävlar anamma resten av kvällen.

Down on life tillhör en av de lite snällare låtarna med en svag dancehalldimma vilande över sig, Elliphants scenspråk däremot är långt ifrån snällt. Hon vinner mycket på sin kaxiga attityd och medvetna men ändå frisläppta koreo­grafi. Det är total transparens i hennes scenglädje, det finns nog inte en själ i lokalen som inte ser hur hon njuter och sådant belönas. Med en vilt dansande publik, vilket Elliphant uppmuntrar med beröm.

In the jungle tar vid, det är en tung klubblåt med technoinslag och publiken lirkas till fullkomlig vansinnesdans. Efter denna totala urladdning kommer lugna Ketchup gans­ka lägligt, klubbkänslan byts ut mot en Caribbeanbeachpartyfeeling. Under ett taktfast gungande hämtar alla andan och det lär behövas, i synnerhet för Elliphant, som följer upp Ketchup med kvällens mest krävande rapinsats. Hon piskar fram ordflödet och fort går det, det är så intensivt att man blir som fastnaglad. Här bevisar verkligen Elliphant att hon är att räkna med.

Tjutande Make it juicy och grimepärlan Ciant hear it samt ett par nya bedrifter finns också med men efter tio låtar finns inte mer material att ge. Elliphant är märkbart tagen och lite överraskad av responsen och vill inte gå av scen, efter en snabb överläggning med Tim brakar revanschen på Tekkno scene i gång. Hon slutför den och gör den rättvisa och sänker sedan blicken en smula för nu vet hon att det är slut för i kväll, hon tackar Växjö med ett ”skål” och går av scen.

Louice Petersson

ELLIPHANT

Kafé de luxe, 12/1

Publik: Fullt.

Längd: 40 minuter.

Bäst: Urladdningen på scen.

Sämst: Första versionen av Tekkno Scene.

Saknade mest: Öronvänlig ljudnivå.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.