Annons
Nyheter

Eva Dahlin: Sagor om julen

Sagor om julen är en bok som består av både gammalt och nytt material med koppling till julen. Barn drömmer och matbord dignar, men även Lucias ljus och Jesusbarnets födelse berörs.
Nyheter • Publicerad 19 december 2013
Foto: 

Bland de klassiska bidragen finns texter av Zacharias Topelius, Viktor Rydberg, Alf Prøysen, Alice Tegnér och Elsa Beskow. Bland materialet som skapats just för denna samlingsbok kan Charlotte Ramels collage från tomtestöket nämnas. Även Päivi och Johan Unenges berättelse om Gunnar som efter en dags julshopping ifrågasätter tomtens roll sticker ut. Det gör också teamet Stalfelt-Niordsons serieartade historia om tomtens onda bror som gör allting fel och stryker barnens strumpor svarta.

Ett av bokens mest gripande och fantasieggande inslag är Ulf Nilssons och Mati Lepps uppochnervända En dröm om julafton, också det nytt. Ett annat starkt inslag är Sven Nordqvists uppfinningsrika och vänskapliga Jul hos Pettson och Findus, ursprungligen från Tomtemaskinen 1994. Även Ulf Starks dramatiska släktskildring i Jul med farfar, tryckt i Expressen 2003, tillhör en av höjdpunkterna då den nu möts upp av Pija Lindenbaums känsliga bilder.

Annons

Sagor om julen är en brokig samling av allt från sånger och noveller till fräcka collage och välkända Ilon Wikland-bilder. Nog kan man hitta glimmande guldkorn och njuta av mycket, men kanske hade boken som helhet fängslat mer om den packats lite lättare.

JONNA FRIES

Sagor om julen

Urval av Eva Dahlin och Annika Lundeberg

Bonnier Carlsen

Ålder: Från 3 år

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons