Annons
Nyheter

Förbjuden kärlek

En av förra årets bästa filmer kom från Iran, Nader och Simin – en separation. En detalj jag uppskattade med den att det var vanliga (mest medelklass-) människor som stod i centrum för berättelsen.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2012
Nikohl Boosheri och Sarah Kazemy.
Nikohl Boosheri och Sarah Kazemy.Foto: Foto: Nonstop entertainment.

Sekulariserade människor, vanlig vardag. Långt från religiös fanatism eller allmänt förtryck och elände. Bara för att det alltid är välkommet när de gängse fördomarna inte uppfylls.

Iran har under flera år varit ett starkt filmland med stora internationella framgångar. På hemmaplan fängslas dock fortfarande filmare och skådespelare. Trots det var Nader och Simin en starkt samhällskritisk film. Det är också Förbjuden kärlek, som den inte så subtila svenska titeln lyder.

Annons

Filmen utspelar sig i en ordentligt välbärgad och högutbildad familj. Dottern Atafeh är sexton och lever en uppdaterad variant av det dubbelliv som till exempel Marjane Satrapi skildrade i Persepolis. Slöja på utomhus. Hemma jeans och t-shirt. På mer eller mindre hemliga klubbar tajta klänningar, sprit och droger. Hiphop och dansmusik. Ständigt: massa smink.

Ständigt också, kärleken till Shireen, en annan ung kvinna. Bästa vän. Men också, förälskelse, passion, kärlek. Och det är just som titeln säger, en förbjuden kärlek, bokstavligt talat. Så mycket är förbjudet. Sedlighetspolisen är ständigt närvarande och när Atafehs äldre bror Mehran lämnar partandet och drogerna bakom sig och i stället går in i religionen med hull och hår blir Atafehs och Shireens liv bara svårare. Mehran lierar sig sedlighetspolisen. Han har övervakningskameror i lägenheten och spionerar på sin familj. Anger sin syster.

Han ser också mer och mer ondskefull ut med en svart blick under ögonbrynen. Det blir lite övertydligt. Förbjuden kärlek är en ovanligt spretig film. Vissa delar är fantastiska, vissa delar inte alls speciellt bra. Intressanta diskussioner förs, frågor ställs. En del lämnas hängande i luften. Drömscener om kärlek och ett fritt liv varvas med handlingen. Hiphop och Le Tigre som soundtrack skildrar effektiv kampen mellan modernt och traditionellt liv, mellan frihet och förtryck. En bild stannar kvar. Vid en utflykt till havet är det bara männen som kan klä av sig och bada. Såklart. En bit bort sitter en grupp badgäster. Männen i badbrallor, kvinnan klädd i svart heltäckande tyg från topp till tå.

Genre: Drama

Förbjuden kärlek

Regi: Maryam Keshavarz

Med bland andra: Sarah Kazemy, Nikohl Boosheri, Reza Sixo Safai.

Visas på Palldium

Betyg: 3

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons