Nyheter

Först Växjö – sedan USA för Zara

Det senaste året har gått som en dans för Zara Larsson. Låten Uncover sålde platina på bara fyra veckor, och några månader senare är den uppe i trippel sådan. Till hösten påbörjar hon på allvar satsningen att slå i USA, men först ska hon uppträda i Växjö.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2013
Zara Larsson satsar på att bli stor i USA. ??Mitt liv kan se ut hur som helst om ett år. Det kan vara helt tyst och det kan vara precis tvärtom, säger hon.
Zara Larsson satsar på att bli stor i USA. ??Mitt liv kan se ut hur som helst om ett år. Det kan vara helt tyst och det kan vara precis tvärtom, säger hon.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Zara Larsson är en av artisterna som turnerar i landet med Rix FM festival, som gör stopp i Växjö i kväll. Ett koncept hon trivs med.

– Det funkar väldigt bra att vara ett helt gäng som uppträder. Man lär känna varandra och blir som en stor familj.

Zara Larsson bjuder på tre låtar, dunderhiten Uncover, She’s not me och den ännu outgivna Bad boys.

När vi samtalar är hon mitt uppe i förberedelserna inför sin USA-satsning. Det blir till att pendla mellan två världsdelar för uppträdanden, radiointervjuer och att träffa branschfolk framöver. Det är blandade känslor för Zara Larsson, bosatt i Enskede. Att lämna sina nära och kära för något annat som hon håller kärt är inte enkelt. Men hon är också förväntansfull.

– Det har gått så himla bra i Sverige nu, så det känns spännande att ingen vet vem jag är i USA. Och hur gör man för att bli stor där? Jag har ingen aning.

På sin blogg har Zara Larsson lagt ut en bild som visar väggen ovanför hennes egen säng. Väggen är täckt av bilder på hennes stora förebild och idol, Beyoncé Knowles.

– Hon är helt underbar på alla sätt. Beyoncé är ett levande exempel på hur man som artist kan påverka folk genom en stark röst, både sångmässigt och i olika viktiga frågor.

Vad skulle det kunna vara för din del?

– Just nu vet jag inte. Men förra veckan gick ju Pridefestivalen i Stockholm till exempel. Det är absolut något som jag stödjer.

När hon var tio år vann hon Talang i TV4 och fick släppa sin första singel. I dag är hon 15 bast och har en artistkarriär som pekar spikrakt uppåt. Men på frågan om hon minns hur det är att inte vara en offentlig person vill hon gärna tona ner det hela lite.

– Alltså, folk tror typ att jag går runt med livvakter på stan, men det gör jag ju inte. Ibland kommer någon fram och vill ha en autograf eller ta en bild, och det är bara trevligt, säger hon.

Hur ser ditt liv ut om ett år?

– Oj! Mitt liv kan se ut hur som helst om ett år. Det kan vara helt tyst och det kan vara precis tvärtom.

Under sommarlovet arbetar hon mycket, men har ledigt lite då och lite då.

– Det kan vara fyra dagar hit och fyra dagar dit. Men det är roligt så jag klagar inte. Fast jag längtar faktiskt tillbaka till skolan, säger hon.

Till hösten ska hon egentligen börja gymnasiet, men hur det blir med studierna när Zara Larsson far till USA, och om hon blir kvar där, får framtiden utvisa.

Emma Brännman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.