Nyheter

Gangster squad

I Los Angeles frodas bordellerna och knarket flödar när 1940-tal snart ska övergå i 1950-tal. ­ I ena ändan av alla grumliga trådar sitter gangstern Mickey Cohen (Sean Penn), som med sina sällsynt brutala metoder snart styr hela staden. Den krigströtta befolkningen väljer att se åt ett annat håll och rätts­väsendet är korrumperat. Men det finns en hederlig polis (Josh Brolin) och han får i uppdrag att samla en styrka som, med alla medel, ska rensa upp och sätta stopp för Cohen.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2013
Ryan Gosling är med i polisens hemliga gangsterstyrka. Otur att tjejen han blir kär i (Emma Stone) också är måltavlan Mickey Cohens älskarinna.
Ryan Gosling är med i polisens hemliga gangsterstyrka. Otur att tjejen han blir kär i (Emma Stone) också är måltavlan Mickey Cohens älskarinna.Foto: Wilson Webb

Chicago må vara utbytt mot LA, men annars är detta i stort sett en De omutbara för en ny generation. Eller annan valfri gangsterrulle.

Den välvillige kan kalla Gangster squad för en underhållande hyllning, men den bidrar inte direkt till något nytt i genren. Varenda klyscha dyker upp precis när den ska och Sean Penn verkar tyvärr till och med ha studerat den överspelande Al Pacino inte bara i Scarface utan även i Dick Tracy för att få till skurkmanéret.

Storyn är snyggt berättad och det är kul att se den stjärnbeströdda ensemblen utklädd i det estetiskt vrålsnygga sena 1940-talsmodet. Speciellt den sprakande kemin mellan Ryan Gosling och Emma Stone piggar upp, den som bevisades redan i Crazy stupid love.

Här finns också mycket att hämta för den som gillar att frossa i tidningsrubriknostalgi, silkiga klänningar och röda läppar, maskingevär, blanka bilar och efterkrigstidsunderhållning med sångerskor med fruktkorgar på huvudet.

Miranda Sigander/TT Spektra

Gangster squad

Regi: Ruben Fleischer

Medverkande: Sean Penn, Ryan Gosling, Emma Stone med flera

Visas på Filmstaden

Betyg: 3/5

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.