Nyheter

Glitterband drar västerut

På beställning från Växjös vänort Duluth åker Glitterband till ­Minnesota i USA för att spela ABBA-låtar.
I helgen repade de in ­discorytmerna.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2011
Tolvmannabandet som ska spela ABBA i Duluth, Minnesota. Foto: Per-Erik Sandebäck
Tolvmannabandet som ska spela ABBA i Duluth, Minnesota. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Tolvmannabandet Glitterband är inte det första Växjöbandet som spelar i Duluth. Faktum är att vänorten gärna värnar om sitt småländska arv och lyssnar på musik från Kronoberg. För bandet är det däremot första gången de gemensamt korsar Atlanten.

- Det är jätteskoj och superkul. En sådan grej man har drömt om ända sedan man var liten. Nu är det möjligt att spela och resa, det är helt suveränt, säger gitarristen Micheal Ringdahl.

Bandet är vad han kallar ett projektband. Under 15 år har de spelat tillsammans i olika konstellationer. Den nuvarande gruppen har ett åldersspann från 20 till 60 år och har både hårdrocks- och jazzbakgrund. Eftersom bandets så kallade motor, Jonas Månsson, har förespråkat discon sedan starten 1996 är det också det de har enats att spela.

-ag kan erkänna att runt 1978–1979 när discon kom var det våldsamma ideologiska diskussioner kring den hemma hos mig. Jag gillade inte det alls, säger Michael Ringdahl.

Efter att ha lyssnat och läst in sig på genren har han däremot börjat gilla den.

-Det ger en god stämning bland musikerna. Det är inte så krångligt utan mer groove som publiken går igång på.

Och det är just för sina discolåtar som Glitterband ska spela i Duluth. Varje år håller vänorten en välgörenhetsgala för att finansiera sina utbytesprojekt. I år vill de göra något typiskt svensk – ABBA.

– Ibland kan man känna att de är mer svenska än vi. De är måna om att behålla sina rötter, säger Monica Sandberg, vänortssamordnare på Växjö kommun.

Vänortsprojektet var från starten till för att värna om fred. I dag handlar det om att ha kontakt med omvärlden och utbyta erfarenheter.

-Vi är inte en isolerad bubbla, utan världen är i Växjö och Växjö är i världen, säger hon.

Förutom välgörenhetskonserten ska Glitterband spela i närliggande Grand Rapid och åka på ett par studiebesök. Några kommer dessutom bo hos amerikanska värdfamiljer.

-Det är ett privilegium att vi blev tillfrågade och får åka dit, säger Michael Ringdahl.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.